Mazurek serduszko z konfiturą z żurawiny i karmelizowanymi migdałami

Przepis zdobył nagrodę główną w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"
Autorka: Wiola z Wysocina
Składniki:
Ciasto
1 szklanka Mąki Ekstra Uniwersalnej Bezgluten
1 jajko
100 g masła
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy bezglutenowy np.Celiko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
1 słoiczek konfitury z żurawiny
1 szklanka migdałów ze skórką
100 ml wody
100 g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego bezglutenowego
sezam
Przepis zdobył nagrodę główną w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"
Autorka: Wiola z Wysocina
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą, a drugą większą. Tę większą częścią wylepiamy foremkę w kształcie serca, a z reszty formujemy wałek, delikatnie skręcamy i wyklejamy boki foremki. Ciasto nakłuwamy, obciążamy kulkami ceramicznymi i pieczemy przez ok. 20–30 minut w 170°C. Studzimy.
Do garnuszka wlewamy wodę, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy i na najwyższej mocy palnika doprowadzamy do zagotowania.
Gdy woda się zagotuje, dodajemy migdały i mieszamy. Gotujemy na najwyższej mocy, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką, aż cała woda wyparuje (ok. 7–8 minut). Gdy cały płyn odparuje, a migdały oblepią się cukrem, zmniejszamy ogień i mieszamy jeszcze chwilę. Odstawiamy, lekko studzimy i posypujemy sezamem.
Przestudzone ciasto smarujemy konfiturą, dekorujemy migdałami i kolorową posypką.
Smacznego!