Babka wielkanocna PKU - przepis na babkę wielkanocną
Składniki:
- 200 g Extra uniwersalnej mieszanki niskobiałkowej pku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia BEZGLUTEN
- 2 żółtka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki oleju do ciasta + olej do wysmarowania foremki na ciasto
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki olejku migdałowego
- Bułka tarta niskobiałkowa do posypania foremki na ciasto
Przygotowanie
Foremkę na babkę posmarować olejem i posypać bułką tartą. Cukier utrzeć z żółtkami na pulchną masę, dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i wodę. Wszystko dokładnie wymiksować, wlać do wcześniej przygotowanej foremki. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika i piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C. upieczoną i ostudzoną Babkę można posypać cukrem pudrem