Chałka niskobiałkowa PKU - przepis na chałkę

Składniki:

Przygotowanie

Drożdże należy rozmieszać w kubku z łyżeczką cukru i  odrobiną wody. Do osobnego naczynia wsypać mąkę, cukier , cukier wanilinowy i sól. Następnie wlać ciepłą wodę, dodać żółtka, olej i roztopioną, ostudzoną margarynę. Na końcu wlać rozmieszane drożdże. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, z każdej części uformować trzy wałeczki równej długości i grubości, upleść z nich warkocz. Warkocze położyć na wyłożonej papierem blaszce , przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce – do wyrośnięcia. Gdy warkocze podrosną należy posmarować je po wierzchu olejem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 C.

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.