Chałka niskobiałkowa PKU - przepis na chałkę
Składniki:
- 500 g Extra uniwersalnej mieszanki niskobiałkowej pku
- 70 g cukru
- 4 żółtka
- 100 g roztopionej margaryny
- 5 łyżek oleju
- 1 cukier wanilinowy
- 25 g świeżych drożdży
- ¾ szklanki ciepłej wody
Przygotowanie
Drożdże należy rozmieszać w kubku z łyżeczką cukru i odrobiną wody. Do osobnego naczynia wsypać mąkę, cukier , cukier wanilinowy i sól. Następnie wlać ciepłą wodę, dodać żółtka, olej i roztopioną, ostudzoną margarynę. Na końcu wlać rozmieszane drożdże. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, z każdej części uformować trzy wałeczki równej długości i grubości, upleść z nich warkocz. Warkocze położyć na wyłożonej papierem blaszce , przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce – do wyrośnięcia. Gdy warkocze podrosną należy posmarować je po wierzchu olejem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 C.