Chleb oliwkowy niskobiałkowy PKU - przepis
Składniki:
- 0,5 kg chlebowej mieszanki niskobiałkowej PKU
- 450 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 20 g cukru
- 5 g soli
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 bazylii w proszku
- 8-10 oliwek zielonych
Przygotowanie
Do mąki dodać bazylie w proszku i drobno pokrojone oliwki, wymieszać. Do naczynia wlać wodę, dodać mąkę wymieszaną z bazylią i oliwkami, następnie dodajemy sól, olej,cukier, drożdże.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ręką, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy do wąskiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż chleb podrośnie.Następnie delikatnie smarujemy wierzch chleba olejem, aby uzyskać ładny kolor. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.