Chleb paprykowy niskobiałkowy PKU - przepis
Składniki:
- 0,5 kg chlebowej mieszanki niskobiałkowej PKU
- 2 łyżki oleju
- 20 g cukru
- 5 g soli
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku BEZGLUTEN
- Po plasterku papryki surowej czerwonej, zielonej, żółtej
Przygotowanie
Do mąki dodać paprykę w proszku i drobno pokrojoną paprykę surową wymieszać. Do naczynia wlać wodę, dodać mąkę wymieszaną z papryką, następnie dodajemy sól, olej,cukier, drożdże. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ręką, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy do wąskiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż chleb podrośnie.Następnie delikatnie smarujemy wierzch chleba olejem,aby uzyskać ładny kolor. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180C.