7 propozycji na niskobiałkowe śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego powinno być ono sycące i pełnowartościowe. Przy diecie niskobiałkowej, w chorobie nerek, wątroby czy fenyloketonurii należy jednak unikać produktów z wysoką zawartością protein. Jak w takim razie zadbać o urozmaicony, a przy tym smaczny poranny posiłek? Oto 7 propozycji na niskobiałkowe śniadania.

Niskobiałkowe grzanki na słodko

Pośpiech z rana towarzyszy wielu osobom. Dlatego, gdy brakuje czasu na przyrządzenie porządnego posiłku, świetnie sprawdzą się tosty. Do ich przygotowania należy się jednak zaopatrzyć w odpowiednie pieczywo – oczywiście niskobiałkowe. Do tostów na słodko najlepiej sprawdzi się toster szczelinowy, który w kilka minut przemieni chleb w rumiany i chrupiący kąsek. Na tak przygotowane kromki można dowolnie nakładać dżem, powidła czy miód. Na wierzch dodać plasterki banana. Ponadto jest to proste kulinarne rozwiązanie, do którego przygotowania można zaangażować również dzieci.

Składniki:

Marchewkowy budyń

Kolejna doskonała recepta na pyszne, a zarazem w pełni naturalne śniadanie to budyń marchewkowy. Warto z samego rana docenić warzywo, jakim jest marchewka chociażby ze względu na wysoką zawartość prowitaminy A, która korzystnie wpływa na stan skóry, a neutralizując działanie wolnych rodników spowalnia proces starzenia. Marchewkę należy obrać i skroić w kostkę do rondelka. Dolać 2 szklanki mleka ryżowego i gotować, aż warzywo całkowicie zmięknie. Następnie dodać miód oraz cynamon i zmiksować na gładki mus. W osobnej szklance z 100 ml mleka wymieszać mąkę ziemniaczaną i dodać do rondelka gotując całość na średnim ogniu. Mieszać do uzyskania konsystencji odpowiadającej budyniowi. Z góry ponownie można posypać cynamonem.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mleka ryżowego
  • 1 łyżka cynamonu.

Niskobiałkowe tosty na słono

Niskobiałkowe śniadanie można zacząć wytrawnym akcentem. Równie szybkim i łatwym w przyrządzeniu sposobem na poranny posiłek PKU są tosty na słono. Głównym składnikiem jest oczywiście niskobiałkowy chleb. Takie śniadanie można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy w opiekaczu, a drugi w piekarniku. Opcja z opiekaczem sprawdzi się, przy serwowaniu małej liczby kromek. Z kolei piekarnik warto użyć podczas przyrządzania śniadania dla całej rodziny.

Kolejny krok to rozgrzanie margaryny na patelni i podsmażenie skrojonej papryki, pomidora (bez skórki) i obranych pieczarek. Składniki należy położyć na górę chleba i przyprószyć suszonym oregano. Tak przygotowane pieczywo można włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ na 5 minut.

Składniki:

Zielony koktajl owocowy

W ciągu dnia należy spożywać 5 porcji warzyw i owoców. Z czego 2 powinny stanowić owoce, a 3 warzywa. Warto zacząć dzień od owocowej dawki witamin i energii. Banana, kiwi i jabłko należy obrać i przepołowione wrzucić do kielicha blendera. Z jabłka dodatkowo wydrążyć pestki i skroić na ćwiartki, by uniknąć problemów z miksowaniem. Liście szpinaku i jagody opłukać i dodać do reszty owoców. Całość zblendować. Tak przygotowany koktajl owocowy można przyozdobić z góry miętą i jagodami.

Składniki:

  • 40g banana
  • 1 gruszka
  • 100 g szpinaku
  • 2 listki mięty
  • 100 ml zamiennika mleka PKU lub wody.

Sałatka z burakiem, szpinakiem i pomarańczą

Do jadłospisu diety niskobiałkowej warto na stałe włączyć dania z burakiem. W ten sposób można również zacząć pierwszy posiłek dnia. Tym bardziej że, to warzywo oczyszcza wątrobę i pomaga we wstępnym trawieniu białek. W związku z tym doskonale na śniadanie sprawdzi się sałatka z burakiem, szpinakiem i pomarańczą. Przyrządzenie tego specjału zajmuje jednak nieco więcej czasu w przygotowaniu niż grzanki, czy płatki, dlatego warto zrobić ją dzień wcześniej.

Buraki należy natrzeć oliwą z oliwek i zawinąć w folię aluminiową, a następnie włożyć do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Po około godzinie można je wyciągnąć, a po ostygnięciu obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wrzucić je do miski z opłukanymi, świeżymi liśćmi szpinaku. Do środka wrzucić obrane pomarańcze i dodać ocet winny, miód oraz oliwę z oliwek. Tak przygotowane danie posypać suszonym oregano.

Składniki:
Porcja dla 3 osób:

Niskobiałkowe kanapki z guacamole

Zawsze w lodówce znajdzie się coś na kanapki. Przy diecie niskobiałkowej mimo wszystko można sobie pozwolić na plasterek chudego twarogu. Dodać można również liść sałaty i pomidora bez skórki. Warto jednak zadbać o to, by na kromkach znajdowały się wartościowe składniki. W tym celu zamiast suchego, czy wysmarowanego masłem chleba można spróbować go w wersji z pyszną pastą awokado – guacamole.

Dojrzałe awokado należy przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Następnie wyciąć na nim kratkę i wydrążyć środek łyżką do miski. Kolejny krok to przecięcie na pół limonki i wyciśnięcie z niej do miski całego soku. Całość warto przyprawić oregano i kolendrą. Opcjonalnie można dodać pomidory. Na końcu całość ugnieść na jednolitą masę. Tak przygotowane guacamole jest gotowe do smarowania chleba. By nie dostarczyć organizmowi zbyt dużej dawki fenyloalaniny należy nakładać cienką warstwę pasty.

Składniki:

Niskobiałkowa jajecznica z pieczarkami

Wydawać by się mogło, że osoby będące na diecie niskobiałkowej muszą stronić od jajecznicy. Nie jest to jednak konieczne. Z powodzeniem można skroić pieczarki oraz cebulę i lekko je zarumienić na patelni. Następnie zamiennik jajka niskobiałkowy PKU wymieszać z wodą i ubić na pianę. Taką konsystencję należy dodać do składników na patelni i smażyć nieco dłużej niż tradycyjną jajecznicę. Na końcu przyprawić pieprzem oraz oregano i cieszyć się smakiem niskobiałkowej jajecznicy.

Składniki:

Podsumowanie

Mimo konieczności stosowania diety niskobiałkowej na każdy dzień można znaleźć inny pomysł na śniadanie. Warto jednak pamiętać, by dieta była urozmaicona i składała się z jak najmniejszej ilości produktów przetworzonych. W tym celu należy jednak zaopatrzyć się w odpowiednie artykuły (niskobiałkowe) i śmiało włączać je do diety.

Jeżeli jednak jakiś produkt nie został zalecony wcześniej przez dietetyka bądź lekarza, to należy z nim tę kwestię skonsultować. Trzeba też zaznaczyć, że dla każdej osoby proporcje danych przepisów mogą być inne. Jest to zależne od jej poziomu tolerancji fenyloalaniny. Ponadto należy również zadbać o to, by rozkład spożycia tego związku w ciągu dnia był równomierny w poszczególnych posiłkach.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Polecamy przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.