Racuchy z jabłkami PKU - przepis na placki z jabłkami
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki dla 2-4 osób:
- 200g ekstra uniwersalnego koncentratu mąki niskobiałkowej PKU BEZGLUTEN
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia BEZGLUTEN
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 250 ml. wody
- 2-3 jabłka
- 1 łyżeczka zamiennika jajka BEZGLUTEN + 40 ml wody (rozrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji)
- 1 łyżka cukru
- Masło klarowane lub olej do smażenia
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Jabłka obieramy, wydrążamy środek, a następnie kroimy w ½ - 1cm krążki. Resztę składników ciasta mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Po ok. 2 minutach mieszamy ponownie. W zależności od żądanej konsystencji możemy dodać dodatkowe 3-4 łyżki mąki.
Pokrojone jabłka zanurzamy w cieście i wrzucamy na gorący olej. Smażymy 3-4 minuty na średnim ogniu z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru.
Racuchy podajemy posypane obficie cukrem pudrem lub polane płynnym miodem/syropem klonowym.
Smacznego!