3 przepisy na bezglutenowe ciasta wielkanocne

Udana Wielkanoc nie obędzie się bez aromatycznych i słodkich wypieków. Na świątecznym stole nie może zabraknąć eleganckich babek, dekoracyjnych mazurków i aksamitnych serników. Znane klasyki prezentujemy w bezglutenowej odsłonie, tak aby każdy z domowników mógł w pełni cieszyć się kulinarną tradycją tych wiosennych świąt.

Babka piaskowa bezglutenowa

Na Wielkanoc nie może zabraknąć królowej stołu – babki. Proponowana przez nas jest nie tylko bezglutenowa, ale także rozpływająca się w ustach i niezwykle puszysta. Do jej przygotowania użyjemy mieszanki bezglutenowej. Dodatek skórki cytrynowej zapewni orzeźwiający aromat. Aby ciasto miało odpowiednią teksturę wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki:

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką bezglutenową. 5 jajek miksujemy przez kilka minut na jasną, puszystą masę. Do masy stopniowo dodajemy, łyżka po łyżce 1 szklankę cukru, cały czas ubijając. Masa powinna podwoić swoją objętość i być naprawdę puszysta – wtedy możemy mieć pewność, że nie wyjdzie nam zakalec. Do uniwersalnej mieszanki bezglutenowej dodajemy 1 czubatką łyżeczką proszku do pieczenia i przesiewamy do miski. Dodajemy do masy z jajek i delikatnie mieszamy do momentu aż składniki się połączą. Sparzamy dwie cytryny i ocieramy z nich skórkę. Dodajemy ją do masy. 200 g masła rozpuszczamy w małym garnku i wrzące przelewamy do ciasta, miksujemy aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy do formy, powinno sięgać maksymalnie ¾ wysokości formy. Pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyciągamy z piekarnika i wykładamy na kratkę, aby przestygła. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Mazurek różany bez glutenu

Mazurek to tradycyjne ciasto pieczone na Wielkanoc. W naszej propozycji delikatny i kruchy spód jest bezglutenowy i wzbogacany dodatkiem mielonych migdałów, które nadadzą ciastu przyjemny, orzechowy zapach. To, co rozprowadzimy na kruchym cieście zależy od naszej wyobraźni. Klasycznym dodatkiem jest słodki kajmak lub pomada czekoladowa. My jednak proponujemy bardziej oryginalną wersję – mazurek różany, którego bazą jest serek mascarpone.

Składniki na spód:

Składniki na masę:

  • 150 g konfitury z płatków róży
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g płatków migdałowych

Zaczynamy od przygotowania spodu. Do miski wsypujemy mąkę owsianą bezglutenową, 100g mielonych migdałów, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Mieszamy i dodajemy 150g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Siekamy wszystko razem nożem a następnie szybko rozcieramy w dłoniach aż otrzymamy drobną kruszonkę. Dodajemy jajko, łączymy wszystkie składniki i formujemy kulę, którą spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Po godzinie ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia i wylepiamy nim blachę o formacie 20x30 cm formując ranty z wałków ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem i schładzamy przez chwilę w lodówce. Następnie pieczemy w piekarniku około 15 minut, lub do uzyskania złotego koloru.

Zostawiamy spód do ostygnięcia i szykujemy masę. Konfiturę z płatków róży miksujemy z serkiem mascarpone. Rozsmarowujemy na kruchym spodzie. 100g płatków migdałowych prażymy na patelni i posypujemy nimi mazurek zaraz przed podaniem.

Sernik waniliowy na spodzie z ciastek

Składniki na spód:

Składniki na masę:

Dno blaszki o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki i spód smarujemy masłem. Na spód wykorzystamy ciastka bezglutenowe bez dodatku cukru. Ciastka kruszymy na „piasek”. Masło rozpuszczamy w rondelku i mieszamy w pokruszonymi ciastkami. Wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy masę serową. Kostkę miękkiego masła ubijamy mikserem na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Białka ze szczyptą cukru ubijamy na sztywną pianę. Twaróg miksujemy na małych obrotach wraz z koglem-moglem, ziarnami wyłuskanymi z 1 laski wanilii, 100 ml śmietanki 36% i 4 łyżkami skrobi kukurydzianej. Do tak powstałej masy dodajemy delikatnie sztywną pianę z białek, tylko do połączenia składników.

Na dnie piekarnika umieszczamy blaszkę z wrzącą wodą, dzięki temu wytworzy się para, która zapewni sernikowi odpowiednią wilgotność. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Masę serową przekładamy do blaszki na spód z ciastek. Sernik wkładamy do piekarnika na 65 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy jego drzwiczki. Po upływie kilkunastu minut otwieramy je szerzej i zostawiamy ciasto w piekarniku do momentu aż całkowicie się wystudzi.           

 

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.