Bezglutenowe baranki z ciasta - przepis
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki koncentratu mąki domowej BEZGLUTEN
- Kostka masła
- Ok ½ szklanki zimnej wody
- Szczypta soli
Składniki na lukier:
- 1szklanka cukru pudru
- 3 łyżki przelanego przez sitko soku z cytryny
- 3 łyżki zimnej wody
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Przygotowanie. Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą, zagniatamy i wkładamy na chwilę do zamrażarki. Masę rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy foremką wzór baranka, a następnie pieczemy 15-20 minut w temp 190 stopni.
Przygotowujemy lukier. Cukier puder wsypujemy do blendera i dodajemy stopniowo sok z cytryny i wodę. W razie potrzeby dodajemy więcej cukru lub wody. Gotowy lukier przekładamy do plastikowej tuby do wyciskania sosów i dekorujemy baranki, tworząc na nim wzory. Lukier możemy zabarwić na dowolny kolor np. przy pomocy kilku kropel soku z buraka, malin lub szpinaku.
Smacznego!