Mazurek serduszko z konfiturą z żurawiny i karmelizowanymi migdałami

Przepis zdobył nagrodę główną w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"

Autorka: Wiola z Wysocina

Składniki:

Ciasto
1 szklanka Mąki Ekstra Uniwersalnej Bezgluten
1 jajko
100 g masła
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy bezglutenowy np.Celiko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
1 słoiczek konfitury z żurawiny
1 szklanka migdałów ze skórką
100 ml wody
100 g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego bezglutenowego
sezam

Przepis zdobył nagrodę główną w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"

Autorka: Wiola z Wysocina

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą, a drugą większą. Tę większą częścią wylepiamy foremkę w kształcie serca, a z reszty formujemy wałek, delikatnie skręcamy i wyklejamy boki foremki. Ciasto nakłuwamy, obciążamy kulkami ceramicznymi i pieczemy przez ok. 20–30 minut w 170°C. Studzimy.

Do garnuszka wlewamy wodę, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy i na najwyższej mocy palnika doprowadzamy do zagotowania.
Gdy woda się zagotuje, dodajemy migdały i mieszamy. Gotujemy na najwyższej mocy, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką, aż cała woda wyparuje (ok. 7–8 minut). Gdy cały płyn odparuje, a migdały oblepią się cukrem, zmniejszamy ogień i mieszamy jeszcze chwilę. Odstawiamy, lekko studzimy i posypujemy sezamem.

Przestudzone ciasto smarujemy konfiturą, dekorujemy migdałami i kolorową posypką.


Smacznego!

Zobacz inne przepisy

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.