Ucierane ciasto bez glutenu - najlepszy przepis na letnie ciasto z owocami

Bez względu na to, czy bezglutenowe wypieki to dla Ciebie codzienność, czy dopiero stawiasz w nich swoje pierwsze kroki, ucierane ciasto bez glutenu to doskonały pomysł na wzbogacenie każdego przyjęcia. Lekki, puszysty i jednocześnie wilgotny placek z owocami sprawdzi się zawsze, bez względu na pogodę, czy porę roku. Podążaj za naszą instrukcją lub wprowadź własne wariacje i ciesz się niepowtarzalnym smakiem dzieciństwa, jaki przywoła ucierane ciasto z owocami!

Przepis na bezglutenowy placek ucierany z owocami

Ciasto ucierane jest nie tylko bardzo proste, w wykonaniu, nawet przez niedoświadczonych cukierników, ale także bardzo szybkie, dzięki czemu chętnie wykonają je nawet zapracowane panie domu. To jeden z tych przepisów, który bardzo szybko zapada w pamięć, stając się najczęstszym wyborem, kiedy musimy upiec coś na szybko. Ze względu na niewielką ilość składników ciasto bezglutenowe ucierane zawsze się udaje, a świeże owoce zapobiegają jego nadmiernemu wysychaniu, sprawiając, że smakuje praktycznie każdemu. Poznaj przepis na idealne ciasto bezglutenowe ucierane z owocami!

Przepis na bezglutenowe ciasto z owocami warto modyfikować i dostosowywać do własnych potrzeb i upodobań. Szczególnie w przypadku mieszanki mąki, która w odpowiednich proporcjach może sprawić, że ciasto nie tylko pięknie wyrośnie, ale również będzie odpowiednio sprężyste i wilgotne.

Składniki:

Podane proporcje uwzględniają formę o średnicy 24 cm:

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej - najlepiej wcześniej przygotować sobie odpowiednią mieszankę. Na ciasto ucierane, zwłaszcza jeśli robimy ciasto bezglutenowe, dobrze sprawdzą się proporcje - 1 szkl. owsianej, 1/2 szkl. kukurydzianej i 1/2 szkl. ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia;
  • 3 jajka;
  • 1/2 szklanki cukru brązowego;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 800 g ulubionych owoców - latem warto sięgnąć po owoce sezonowe, takie jak truskawki, maliny, poziomki, śliwki, czereśnie, czy borówki;
  • opcjonalnie można sięgnąć także po takie dodatki do pieczenia, jak cukier puder, dekorując nim górę ciasta.

Bez względu na to, czy bezglutenowe wypieki to dla Ciebie codzienność, czy dopiero stawiasz w nich swoje pierwsze kroki, ucierane ciasto bez glutenu to doskonały pomysł na wzbogacenie każdego przyjęcia. Lekki, puszysty i jednocześnie wilgotny placek z owocami sprawdzi się zawsze, bez względu na pogodę, czy porę roku. Podążaj za naszą instrukcją lub wprowadź własne wariacje i ciesz się niepowtarzalnym smakiem dzieciństwa, jaki przywoła ucierane ciasto z owocami!

Przepis na bezglutenowy placek ucierany z owocami

Ciasto ucierane jest nie tylko bardzo proste, w wykonaniu, nawet przez niedoświadczonych cukierników, ale także bardzo szybkie, dzięki czemu chętnie wykonają je nawet zapracowane panie domu. To jeden z tych przepisów, który bardzo szybko zapada w pamięć, stając się najczęstszym wyborem, kiedy musimy upiec coś na szybko. Ze względu na niewielką ilość składników ciasto bezglutenowe ucierane zawsze się udaje, a świeże owoce zapobiegają jego nadmiernemu wysychaniu, sprawiając, że smakuje praktycznie każdemu. Poznaj przepis na idealne ciasto bezglutenowe ucierane z owocami!

Przepis na bezglutenowe ciasto z owocami warto modyfikować i dostosowywać do własnych potrzeb i upodobań. Szczególnie w przypadku mieszanki mąki, która w odpowiednich proporcjach może sprawić, że ciasto nie tylko pięknie wyrośnie, ale również będzie odpowiednio sprężyste i wilgotne.

Przygotowanie

Mieszankę mąki łączymy z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiewamy do jednego naczynia. Wbijamy do środka jajka i wsypujemy cukier, ubijając do uzyskania puszystej, jasnej masy. Następnie ucierane ciasto z mąki bezglutenowej wzbogacamy również o olej, wlewając go cienkim strumieniem i jednocześnie stale miksując.

Ostatnim krokiem przepisu na ucierane ciasto bez glutenu będzie dodanie do niego przygotowanej wcześniej mieszanki mąki, oczywiście stale miksując całość na najniższych obrotach, lub mieszając ręcznie przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto powinno wyjść dość gęste.

Do gotowej mieszanki dodajemy miks ulubionych owoców, a następnie całość przelewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Górę również możemy udekorować owocami, dzięki czemu ciasto ucierane będzie nie tylko smaczne, ale i estetyczne! Nasze bezglutenowe ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. pół godziny. Warto jednak skorzystać z pomocy długiego patyczka i upewnić się, że ciasto już do niego nie przywiera. W razie potrzeby możemy wydłużyć czas pieczenia.

Lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne - jakiej mąki użyć?

Poza właściwościami zdrowotnymi, w przypadku ludzi zmagających się z celiakią, mąka bezglutenowa potrafi zaskoczyć również osoby, które na co dzień z tolerancją glutenu nie mają żadnego problemu. Może nie tylko zmienić konsystencję ciasta, ale również wpłynąć na jego kolor, a nawet smak! Jaka mąka sprawi zatem, że nasze ucierane ciasto bez glutenu będzie leciutkie i puszyste? Proste bezglutenowe wypieki - jakiej mąki należy użyć, aby zawsze wyszły idealnie?

  • Mąka kukurydziana - zdecydowanie jeden z faworytów, zwłaszcza jeśli chodzi o ciasto ucierane. Sprawdzi się również doskonale do naleśników, a także jako zagęszczacz do zup i sosów. Dzięki niej ciasto nie staje się kruche ani suche.
  • Mąka ryżowa - to jeden z najlepszych zamienników dla klasycznej mąki pszennej. Jest jednak mały haczyk. Mąka ryżowa sprawia, że ciasto staje się zdecydowanie zbyt kruche, dlatego niezbędne jest łączenie jej z mąką sklejającą, jak np. mąka ziemniaczana. Warto również zadbać o jakiś tłusty składnik jak banany czy masło orzechowe, które nie dopuszczą do wyschnięcia ciasta.
  • Mąka owsiana - również ma podobne właściwości do mąki pszennej. Przed dodaniem do ciasta, warto ją wcześniej przesiać, choć ciasto i tak wyjdzie nieznacznie cięższe i bardziej kruche.
  • Mąka migdałowa - doskonała do słodkich wypieków, cechuje się lekko orzechowym smakiem. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się jednak w roli dodatku do mieszanki, a nie samodzielnej mąki.

Najlepsze owoce lata do bezglutenowego ciasta

Oczywiście najlepsze owoce do sezonowego ciasta ucieranego bez glutenu to takie, które po prostu lubimy najbardziej. Doskonale sprawdzi się dosłownie każdy rodzaj i gatunek. Warto jednak pamiętać, że im więcej soku będą mieć w sobie owoce, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że ciasto wyjdzie za suche.

Poza sezonem wakacyjnym można z kolei sięgnąć po owoce mrożone. Wrzucamy je bezpośrednio z torebki tuż przed przelaniem gotowego ciasta, na formę wyłożoną zabezpieczającym papierem do pieczenia.

Doskonałe ciasto ucierane bez glutenu, które zawsze się udaje? Sprawdź jakie to proste! Z naszym przepisem wyczarujesz szybki deser, który podbije serca wszystkich gości.

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.