Wielkanocne ptysie

Przepis zdobył nagrodę dodatkową w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"

Autorka: Martyna Gutkowska

Składniki:

CIASTO PARZONE:
50g mąki ryżowej BEZGLUTEN
30 skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
20g mąki kukurydzianej BEZGLUTEN
50g masła
125ml wody
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia BEZGLUTEN
szczypta soli

NADZIENIE:

KREM LAWENDOWY:
1 szklanka cukru
250ml wody
kropla aromatu waniliowego
4-5 łodyżek świeżej lawendy lub 3 łyżki suszonej
250g serka mascarpone
200ml śmietany 30%

SYROP CYTRYNOWY:
pol szklanki cukru
100ml wody
sok z 1 cytryny

KREM ORZECHOWY:
50g orzechów laskowych
50g białej czekolady
aromat waniliowy
szczypta soli

DODATKOWO: świeża mięta, cukier puder

Przepis zdobył nagrodę dodatkową w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"

Autorka: Martyna Gutkowska

Przygotowanie

Ciasto parzone:
Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. W garnku gotujemy wodę z masłem i cukrem – aż do ich rozpuszczenia. W międzyczasie w osobnej miseczce mieszamy mąki, proszek do pieczenia i sól. Gdy składniki się rozpuszczą, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy suche składniki i energicznie mieszamy. Następnie ponownie stawiamy garnek na palniku i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do ostygnięcia na 10–15 minut. Po tym czasie dodajemy jajka i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Nagrzewamy piekarnik do 200°C (góra–dół) i pieczemy przez 35 minut. Zostawiamy ptysie w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Syrop lawendowy:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy wanilię i cukier. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia cukru, po czym dodajemy lawendę i gotujemy przez około 15 minut – aż do uzyskania konsystencji gęstego syropu. Następnie zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się liści lawendy.

Syrop cytrynowy:
Wszystkie składniki gotujemy w garnku przez około 15 minut, aż syrop zgęstnieje. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Krem orzechowy:
Rozpuszczamy białą czekoladę, dodajemy ją do blendera wraz z pozostałymi składnikami i blendujemy na gładką masę.

Krem lawendowy:
Ubijamy bitą śmietanę, po czym dodajemy serek mascarpone i syrop lawendowy – ilość zależy od intensywności smaku, jaką chcemy uzyskać.

Składanie ptysi:
Odkrawamy od góry ptysia „czapeczkę”. Na dno wyciskamy trochę kremu lawendowego, dodajemy około łyżeczki kremu orzechowego, a następnie wypełniamy resztę ptysia kremem lawendowym. Polewamy syropem cytrynowym, dekorujemy świeżą miętą, nakładamy wcześniej odkrojoną „czapeczkę” i posypujemy cukrem pudrem. Opcjonalnie dodajemy królicze uszy.

Zobacz inne przepisy

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.