Mini pączusie bezglutenowe - przepis na mini pączki
Składniki:
Składniki na rozczyn:
- 25 g drożdży świeżych
- 3 łyżki mieszanki Multi Mix BEZGLUTEN
- 1 łyżeczka cukru
- ¼ szklanki letniego mleka
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 250 g mieszanki Multi mix BEZGLUTEN
- ¼ szklanki letniego mleka
- 1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie)
- 3 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie
Do miski wsypać mieszankę Multi mix, dodać wyrośnięty rozczyn i rozpocząć wyrabianie ciasta. Następnie dodać mleko (i spirytus), piane z jaj, a pod koniec wyrabiania roztopione masło. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 50 min, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 30 części, z każdej uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 30 min. Pączusie smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu do zarumienienia skórki z obu stron i wyłożyć na ręcznik papierowy. Wystudzone obtoczyć w cukrze pudrze.