Mini pączusie bezglutenowe

Składniki:

Składniki na rozczyn:


Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g mieszanki Multi mix BEZGLUTEN
  • ¼ szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie)
  • 3 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie

Do miski wsypać mieszankę Multi mix, dodać wyrośnięty rozczyn i rozpocząć wyrabianie ciasta. Następnie dodać mleko (i spirytus), piane z jaj, a pod koniec wyrabiania roztopione masło. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 50 min, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 30 części, z każdej uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 30 min. Pączusie smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu do zarumienienia skórki z obu stron i wyłożyć na ręcznik papierowy. Wystudzone obtoczyć w cukrze pudrze. 

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.