Pączki bezglutenowe - przepis na pączki
Składniki:
Składniki na rozczyn:
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 8 łyek letniego mleka
- 2 łyżki mieszanki Extra Uniwersalnej BEZGLUTEN
Składniki na ciasto:
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 400 g mieszanki Extra uniwersalnej BEZGLUTEN
- 250 ml letniego mleka
- 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
- 5 łyżek roztopionego masła
Przygotowanie
Do miski wsypać mieszankę Extra uniwersalną, wlać mleko i rozpocząć wyrabianie ciasta. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn (i spirytus), piane z żółtek, a pod koniec wyrabiania roztopione masło. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 50 min, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 70 g części, z każdej uformować kulkę (w razie zbyt luźnej konsystencji ciasto podsypywać mieszanką) i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 30 min.
Pączki smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu (umieszczając pączki dolna powierzchnią do góry) do zarumienienia skórki ok. 3 min z jednej strony i wyłożyć na ręcznik papierowy. Wystudzone nadziać ulubioną konfiturą, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.