Pączki bezglutenowe

Składniki:

Składniki na rozczyn:

Składniki na ciasto:

Przygotowanie

Do miski wsypać mieszankę Extra uniwersalną, wlać mleko i rozpocząć wyrabianie ciasta. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn (i spirytus), piane z żółtek, a pod koniec wyrabiania roztopione masło. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 50 min, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 70 g części, z każdej uformować kulkę (w razie zbyt luźnej konsystencji ciasto podsypywać mieszanką) i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 30 min.

Pączki smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu (umieszczając pączki dolna powierzchnią do góry) do zarumienienia skórki ok. 3 min z jednej strony i wyłożyć na ręcznik papierowy. Wystudzone nadziać ulubioną konfiturą, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. 

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.