Dieta niskosodowa i niskobiałkowa – jak je połączyć?

Dieta niskobiałkowa stosowana jest u pacjentów borykających się z niewydolnością nerek. Celem tej diety jest zapobieżenie nagromadzeniu się w organizmie nadmiernej ilości toksycznych produktów przemiany białek (mocznika i kreatyniny). Jednakże samo zmniejszenie podaży białka z pożywieniem to za mało. Konieczne jest również ograniczenie spożywania sodu, który przy upośledzonej pracy nerek i zmniejszonej ilości podawanych płynów, może przyczyniać się do powstawania obrzęków.

Dieta w chorobach nerek – ile sodu i soli?

Sód jest podstawowym składnikiem płynów ustrojowych oraz bierze udział w utrzymaniu bilansu wodnego oraz równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Wpływa również na funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Zgodnie z zaleceniami ekspertów WHO nie powinno się jednak przekraczać spożycia 6 g soli (tj. 2,4 g sodu) dziennie, jednak w diecie w chorobach nerek jej ilość musi zostać znacznie zmniejszona.

Dieta niskosodowa - wskazania

Dieta niskosodowa powinna być stosowana nie tylko przez osoby z chorobami nerek. Wskazaniem do stosowania diety niskosodowej jest również problem z nadciśnieniem tętniczym oraz choroby układu krążenia. Głównym zaleceniem w przypadku diety niskosodowej jest ograniczenie spożywania soli kuchennej (chlorku sodu), będącej najważniejszym źródłem sodu w diecie oraz innych produktów bogatych w sód. Należy również zwrócić uwagę na produkty wysokoprzetworzone, zawierające sód pochodzący z substancji dodatkowych – konserwantów (benzoesan sodu), wzmacniaczy smaku (glutaminian sodu) itp. Warto przy okazji nadmienić, że o ile obecność soli w produkcie jest łatwo wyczuwalna, to z samym sodem sytuacja jest bardziej skomplikowana. Należy zatem czytać dokładnie składy produktów. Dzienne spożycie sodu jak i sama dieta ustalana jest wyłącznie w porozumieniu z lekarzem. W zależności od wariantu diety podaż sodu może wynosić:

  • 1,2 g – dieta małosodowa,
  • 0,4 g – dieta ubogosodowa,
  • 0,05 g – dieta ścisła

Dieta niskosodowa – czego unikać?

Kiedy znamy już podstawowe zasady żywienia w diecie niskosodowej i niskobiałkowej ich połączenie  nie jest trudne. Stosując się do zaleceń diety niskobiałkowej, o której pisaliśmy również w artykule Dieta niskobiałkowa zasady odżywiania i charakterystyka, należy podczas przygotowywania posiłków wdrożyć kilka zasad, aby ograniczyć spożywaną ilość sodu. Najważniejsze, aby w diecie niskosodowej posiłki były przygotowywane bez dodatku soli, natomiast używane produkty jak najmniej przetworzone. Z czasem brak soli dodanej staje się coraz mniej wyczuwalny, gdyż uwydatnia się sól naturalnie w nich obecna. Aby nadać potrawom smakowitości można stosować inne przyprawy o wyrazistym smaku i aromacie jak: tymianek, oregano, czosnek, cynamon czy też goździki.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.