Dieta niskosodowa i niskobiałkowa – jak je połączyć?

Dieta niskobiałkowa stosowana jest u pacjentów borykających się z niewydolnością nerek. Celem tej diety jest zapobieżenie nagromadzeniu się w organizmie nadmiernej ilości toksycznych produktów przemiany białek (mocznika i kreatyniny). Jednakże samo zmniejszenie podaży białka z pożywieniem to za mało. Konieczne jest również ograniczenie spożywania sodu, który przy upośledzonej pracy nerek i zmniejszonej ilości podawanych płynów, może przyczyniać się do powstawania obrzęków.

Dieta w chorobach nerek – ile sodu i soli?

Sód jest podstawowym składnikiem płynów ustrojowych oraz bierze udział w utrzymaniu bilansu wodnego oraz równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Wpływa również na funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Zgodnie z zaleceniami ekspertów WHO nie powinno się jednak przekraczać spożycia 6 g soli (tj. 2,4 g sodu) dziennie, jednak w diecie w chorobach nerek jej ilość musi zostać znacznie zmniejszona.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Dieta niskosodowa - wskazania

Dieta niskosodowa powinna być stosowana nie tylko przez osoby z chorobami nerek. Wskazaniem do stosowania diety niskosodowej jest również problem z nadciśnieniem tętniczym oraz choroby układu krążenia. Głównym zaleceniem w przypadku diety niskosodowej jest ograniczenie spożywania soli kuchennej (chlorku sodu), będącej najważniejszym źródłem sodu w diecie oraz innych produktów bogatych w sód. Należy również zwrócić uwagę na produkty wysokoprzetworzone, zawierające sód pochodzący z substancji dodatkowych – konserwantów (benzoesan sodu), wzmacniaczy smaku (glutaminian sodu) itp. Warto przy okazji nadmienić, że o ile obecność soli w produkcie jest łatwo wyczuwalna, to z samym sodem sytuacja jest bardziej skomplikowana. Należy zatem czytać dokładnie składy produktów. Dzienne spożycie sodu jak i sama dieta ustalana jest wyłącznie w porozumieniu z lekarzem. W zależności od wariantu diety podaż sodu może wynosić:

  • 1,2 g – dieta małosodowa,
  • 0,4 g – dieta ubogosodowa,
  • 0,05 g – dieta ścisła

Dieta niskosodowa – czego unikać?

Kiedy znamy już podstawowe zasady żywienia w diecie niskosodowej i niskobiałkowej ich połączenie  nie jest trudne. Stosując się do zaleceń diety niskobiałkowej, o której pisaliśmy również w artykule Dieta niskobiałkowa zasady odżywiania i charakterystyka, należy podczas przygotowywania posiłków wdrożyć kilka zasad, aby ograniczyć spożywaną ilość sodu. Najważniejsze, aby w diecie niskosodowej posiłki były przygotowywane bez dodatku soli, natomiast używane produkty jak najmniej przetworzone. Z czasem brak soli dodanej staje się coraz mniej wyczuwalny, gdyż uwydatnia się sól naturalnie w nich obecna. Aby nadać potrawom smakowitości można stosować inne przyprawy o wyrazistym smaku i aromacie jak: tymianek, oregano, czosnek, cynamon czy też goździki.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.