Reumatoidalne zapalenie stawów a gluten – czy istnieje między nimi zależność?

RZS i celiakia są chorobami autoimmunologicznymi. Badania potwierdzają związek pomiędzy obiema chorobami, jednak nie w każdym przypadku dieta bezglutenowa przynosi złagodzenie objawów.

RZS i celiakia są chorobami autoimmunologicznymi. Badania potwierdzają związek pomiędzy obiema chorobami, jednak nie w każdym przypadku dieta bezglutenowa przynosi złagodzenie objawów. Kiedy produkty bezglutenowe wprowadzone do diety mogą pomóc, a kiedy jest to zbędne? O tym wszystkim w dzisiejszym artykule. 

Zależność pomiędzy RZS a celiakią

Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą autoimmunologiczną, która doprowadza do stanów zapalnych w obrębie torebki stawowej. Powoduje ból i może doprowadzić nawet do deformacji. Wiele osób chorych na RZS może mieć także objawy ze strony układu pokarmowego, które mogą wskazywać na współwystępowanie celiakii. Oczywiście każdy przypadek choroby jest inny, zatem nie każdy pacjent z RZS musi mieć nietolerancję glutenu lub celiakię. 

Celiakia ma różny przebieg i choć najczęściej pacjenci zgłaszają objawy ze strony układu pokarmowego, ból może być odczuwany również w innych miejscach np. stawach. Jak do tego dochodzi? U chorych na celiakię gluten doprowadza do nieszczelności jelit. W ten sposób do krwiobiegu mogą dostać się białka, które organizm traktuje jako „wrogów” i uruchamia mechanizmy obronne. Białka te w ten sposób mogą rozprzestrzenić się w całym organizmie i trafić między innymi do stawów powodując w nich stan zapalny. 

Pacjenci cierpiący na RZS ze zdiagnozowaną celiakią bądź będący w grupie ryzyka po wprowadzeniu diety bezglutenowej opartej na żywności bezglutenowej, odczuwali wyraźną poprawę stanu zdrowia i złagodzenie objawów bólowych. Niestety nie ma dostatecznych dowodów na to, że w każdym przypadku dieta ta może pełnić istotną funkcję w leczeniu RZS. Obecny stan wiedzy jednak wskazuje, że RZS może brać swój początek w jelitach. Po zdiagnozowaniu choroby warto zatem również sprawdzić stan jelit. 

Wpływ diety bezglutenowej na łagodzenie objawów RZS

U osób chorych na RZS i nietolerujących glutenu dieta może przynieść znaczne zmniejszenie bólu. Dzięki niej walka z objawami nie musi opierać się tylko na lekach. Można nawet doprowadzić do ograniczenia ich dawek bądź całkowitego wyeliminowania. W tym przypadku dieta bezglutenowa musi być prowadzona pod czujnym okiem lekarza bądź dietetyka. Naturalne sposoby walki z bólem, które nie wiążą się z ryzykiem skutków ubocznych, są zawsze lepiej respektowane przez pacjentów. 

Od czego zacząć dietę bezglutenową? Na początek warto zamienić tradycyjne pieczywo na pieczywo bezglutenowe. Używany do tej pory makaron powinien zastąpić makaron bez glutenu z ryżu czy kukurydzy. Oba produkty są najpowszechniejszymi w kuchni źródłami glutenu. Jednak na tym niestety się nie kończy. Dieta bezglutenowa jest początkowo trudna. Wymaga od pacjenta sprawdzania składu wszelkich produktów spożywczych. Wiele nawet na pozór pozbawionych glutenu produktów jak jogurt – może go zawierać. 

Warto wiedzieć, że wiele zbóż jest naturalnie pozbawionych tego białka. Należy do nich np. owies. Płatki owsiane bezglutenowe mogą być doskonałą propozycją na śniadanie. Przy zakupie produktów bez glutenu upewnij się jednak, że oznaczone są odpowiednim symbolem przekreślonego kłosa. Tylko wówczas masz pewność, że nie doszło do zanieczyszczeń krzyżowych

Odpowiednio prowadzona dieta bezglutenowa może przynieść wyraźną poprawę zdrowia i zniwelować ból odczuwany w stawach u osób z RZS, które nie tolerują dodatkowo glutenu. Pomiędzy obiema chorobami dochodzi do pewnych zależności. Niestety na chwilę obecną nie ma żadnych przesłanek, aby twierdzić, że dieta bezglutenowa może stać się uniwersalnym sposobem na leczenie lub wsparcie leczenia w każdym przypadku RZS. 

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.