Dieta bezglutenowa dla biegacza — jaki ma wpływ?

Wysokowęglowodanowa dieta biegacza i celiakia? Tak to możliwe! Sprawdź, czym zastąpić produkty bogate w gluten, by mieć energię na każdy maraton i cieszyć się zdrowym stylem życia.

Dieta bezglutenowa dla biegacza — jaki ma wpływ?

Twój organizm nie toleruje glutenu? A może planujesz go odstawić dobrowolnie? Martwisz się, że konieczne będzie zrezygnowanie z ulubionej aktywności, jaką jest jogging? Spokojnie! Możesz ograniczyć gluten i zachować energię niezbędną do przebiegnięcia wielu kilometrów. Po jakie produkty i zamienniki sięgnąć? Koniecznie sprawdź!

Szkodliwe działanie glutenu dla osób z celiakią

Ponieważ biegacze większość energii czerpią z węglowodanów, bardzo często bagatelizują symptomy informujące o tym, że najprawdopodobniej nie tolerują glutenu. Dzieje się tak z obawy przed spadkiem formy i pogorszeniem swoich wyników. Takie myślenie niestety często nie tylko odbija się na zdrowiu krótkoterminowo, ale również może prowadzić do zaostrzenia się nietolerancji pokarmowych i poważniejszych konsekwencji.

Biegacze, jako osoby bardzo aktywne fizycznie muszą oczywiście dostarczać odpowiednie ilości kalorii i składników odżywczych swojemu organizmowi, a dieta bezglutenowa wcale nie musi tego utrudniać. Doskonałą alternatywą będą wyroby cukiernicze bezglutenowe, czy gotowe produkty śniadaniowe. Znajdziesz tam wiele zastępników, dzięki którym wzbogacisz swój jadłospis, a co ważniejsze również poprawisz swoje zdrowie i samopoczucie. Niemal każdy sklep z żywnością bezglutenową oferuje również produkty dla osób z cukrzycą i dla wegan, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.

Aktywność fizyczna a brak węglowodanów

Przejście na dietę pozbawioną produktów bogatych w gluten nie jest łatwe, zwłaszcza dla osoby bardzo aktywnej fizycznie. Dieta bezglutenowa dla sportowca — dlaczego warto? Przede wszystkim nie ma sensu szkodzić swojemu organizmowi w pogoni za lepszymi wynikami, czy po prostu nie umiejąc zrezygnować ze starych przyzwyczajeń. Takie myślenie jest nie tylko bardzo destrukcyjne, ale również całkowicie błędne.

Sięgając po produkty bezglutenowe, które urozmaicą Twój jadłospis jak słodkie i słone przekąski, pieczywo, tortille, gotowe zupy, czy sosy pozbędziesz się takich uciążliwych dolegliwości jak m.in. bóle brzucha, biegunki, zaparcia i poprawisz ogólne samopoczucie. W rezultacie Twoje wyniki sportowe okażą się jeszcze lepsze, a Ty sam odzyskasz radość z życia.

Produkty bezglutenowe sklep

Dieta bezglutenowa z wyboru — czy warto?

W tej kwestii zdania często są podzielone. Z jednej strony osoba całkowicie zdrowa nie musi rezygnować z produktów bogatych w gluten, ponieważ zwyczajnie nie są one dla niej szkodliwe. Strona przeciwna w takiej sytuacji powoła się zapewne na takie pozycje jak „Dieta bez pszenicy” autorstwa dr. Williama Davisa. Jej wyjątkowa popularność wynika przede wszystkim z podejścia autora do tematu odmian zbóż, z którymi mamy do czynienia współcześnie. Udowadnia, że różnią się one od np. pszenicy spożywanej kilkadziesiąt lat. Konsekwencją tych różnic jest pieczywo, które nasz organizm trawi ze znacznie większym wysiłkiem, czego następstwem będą coraz liczniejsze nietolerancje pokarmowe.

Bezglutenowa dieta dla biegacza — co jeść, a czego unikać?

Konieczność przejścia na dietę bezglutenową to nie powód do zmartwień. Wręcz przeciwnie! Dzięki niej będziesz mógł odkryć wiele nowych smaków i kombinacji obiadowych. Każdy sklep z żywnością bezglutenową to prawdziwa kopalnia pomysłów, również dla wegan! Pieczywo bezglutenowe, produkty śniadaniowe, makarony oraz gotowe mieszanki bezglutenowe na kotlety dla wegan pozwolą Ci przygotować pyszne, pełnowartościowe posiłki, dzięki którym zapomnisz o glutenie.

Doskonałą propozycją dla łasuchów są również wyroby cukiernicze bezglutenowe w postaci brownie, babeczek, markiz i wielu innych słodkości. Poza produktami oznaczonymi jako GF (ang. gluten-free) dla osób z celiakią odpowiedni będzie również ryż, tapioka, kukurydza, pełnoziarniste pieczywo, proso, soja, nieprzetworzone mięso, jajka, czy świeże warzywa i owoce.

Na dystans powinieneś się trzymać oczywiście od białego pieczywa i makaronu, jednak nie tylko one mogą stanowić problem. Lwia część gotowych zup, sosów, a nawet przypraw również może zawierać gluten. Zawsze pamiętaj, by sprawdzać etykiety i czytać wszystkie zawarte w produkcie składniki. Jeśli nie jesteś pewien czy produkt jest dla Ciebie odpowiedni — jak w przypadku produktów dla wegan, szukaj odpowiednich oznaczeń. Produkty bez glutenu będą posiadały ikonę przekreślonego kłosa, a także wspomnianą wcześniej GF - gluten-free.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.