Ciasto Leśny Mech

Przepis zdobył nagrodę dodatkową w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"

Autorka: Małgorzata

Składniki:

Przepis na ciasto:
400g mąki Ekstra Uniwersalnej Bezgluten
200g świeżego szpinaku
1 szklanka oleju rzepakowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego Bezgluten

Krem:
1 opakowanie serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
*ewentualnie: śmietan-fix

Przepis zdobył nagrodę dodatkową w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"

Autorka: Małgorzata

Przygotowanie

Przygotowanie:

Zmiksować szpinak, olej i cukier wanilinowy.
Oddzielić jajka – białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po 1 żółtku i miksować dalej.
Do masy jajecznej powoli dodawać masę szpinakową – wymieszać.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać do reszty składników i wymieszać szpatułką.

Ciasto wylać do blaszki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (góra–dół) przez około 20–25 minut (do tzw. suchego patyczka).

Krem:

Ubić śmietanę z cukrem, następnie dodać mascarpone – wymieszać.

Przestudzone ciasto przekroić na pół, a pomiędzy blaty przełożyć krem.
Do wielkanocnej dekoracji mogą posłużyć marcepanowe marchewki.

Zobacz inne przepisy

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.