Bułeczki wieloziarniste ślimaczki - przepis

Składniki:

  • ½ kg wieloziarnistej mieszanki chleba ciemnego BEZGLUTEN
  • 2 łyżki oleju
  • 20 g cukru
  • 5 g soli
  • 25 g świeżych drożdży

Przygotowanie

Do naczynia wlać 300 ml ciepłej wody, dodać olej, sól, wsypać  mąkę, cukier i drożdże. Wszystko dokładnie zarobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podrośnie podzielić na 8 części a następnie wilgotnymi rękami z każdej części zrobić rulon i delikatnie zawiązać  tak jak supeł. Wszystkie bułeczki ułożyć na blaszce do pieczenia, poczekać aż podrosną. Posmarować na wierzchu wodą zmieszaną z olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.