Bułeczki wieloziarniste ślimaczki - przepis
![](../cache/przepisy/poprawione/085_Buleczki-wieloziarniste-slimaczki-bezglutenowe/buleczki-wieloziarniste-slimaczki.jpg_alpha-127_cr-wp_776x517_gd.jpg)
Składniki:
- ½ kg wieloziarnistej mieszanki chleba ciemnego BEZGLUTEN
- 2 łyżki oleju
- 20 g cukru
- 5 g soli
- 25 g świeżych drożdży
Przygotowanie
Do naczynia wlać 300 ml ciepłej wody, dodać olej, sól, wsypać mąkę, cukier i drożdże. Wszystko dokładnie zarobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podrośnie podzielić na 8 części a następnie wilgotnymi rękami z każdej części zrobić rulon i delikatnie zawiązać tak jak supeł. Wszystkie bułeczki ułożyć na blaszce do pieczenia, poczekać aż podrosną. Posmarować na wierzchu wodą zmieszaną z olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
![Produkt bez jaj](../cache/oznaczenia/bez_jaj.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)
![Produkt bez mleka](../cache/oznaczenia/bez_mleka.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)
![Produkt bez skrobi pszennej](../cache/oznaczenia/bez_skrobi.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)
![Produkt bezglutenowy](../cache/oznaczenia/symbol-1.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)