Ciasto Leśny Mech

Przepis zdobył nagrodę dodatkową w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"
Autorka: Małgorzata
Składniki:
Przepis na ciasto:
400g mąki Ekstra Uniwersalnej Bezgluten
200g świeżego szpinaku
1 szklanka oleju rzepakowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego Bezgluten
Krem:
1 opakowanie serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
*ewentualnie: śmietan-fix
Przepis zdobył nagrodę dodatkową w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"
Autorka: Małgorzata
Przygotowanie
Przygotowanie:
Zmiksować szpinak, olej i cukier wanilinowy.
Oddzielić jajka – białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po 1 żółtku i miksować dalej.
Do masy jajecznej powoli dodawać masę szpinakową – wymieszać.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać do reszty składników i wymieszać szpatułką.
Ciasto wylać do blaszki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C (góra–dół) przez około 20–25 minut (do tzw. suchego patyczka).
Krem:
Ubić śmietanę z cukrem, następnie dodać mascarpone – wymieszać.
Przestudzone ciasto przekroić na pół, a pomiędzy blaty przełożyć krem.
Do wielkanocnej dekoracji mogą posłużyć marcepanowe marchewki.