Popękane ciasteczka czekoladowe bez glutenu

Wraz z podwieczorkiem nadchodzi niemożliwa do odparcia ochota na coś słodkiego? Znudziły Ci się jednak ciasta i desery na bazie galaretki? Zaskocz swoich bliskich, podając im popękane ciasteczka czekoladowe bez glutenu. Ich chrupiąca skórka i miękki środek zachwyci wszystkich łasuchów. Ciasteczka smakują doskonale, ale i wyglądają niebanalnie. Zobacz, jak je przygotować!

Przepis na popękane ciasteczka czekoladowe bez glutenu

Dziś po raz kolejny udowodnimy Ci, że żywność bezglutenowa wcale nie jest gorsza od glutenowej. Zachowuje doskonały smak i zachwyca swoim wyglądem. Największą trudność sprawiają wypieki. Mąka bez glutenu zazwyczaj nie wiąże tak mocno wszystkich składników i nie spulchnia ciasta. Z tego powodu ciasteczka i ciasta często wychodzą płaskie i mało atrakcyjne.

Jednak rozwiązaniem jest wykorzystanie odpowiedniej mąki bez glutenu. W naszym sklepie znajdziesz specjalne mieszanki bezglutenowe, które pozwolą Ci przygotować pyszne i puszyste wypieki. W czym tkwi sekret naszych mieszanek? W odpowiednio skomponowanym składzie zawierającym mąki bezglutenowe i środki spulchniające bezpieczne dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Na bazie tych produktów uda Ci się każde ciasto.

Dziś mamy dla Ciebie pyszną przekąskę bezglutenową. Czekoladowe, popękane ciasteczka smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Są pełne czekolady i słodyczy, która doskonale pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzą się także w roli deseru po sytym obiedzie. Są niewielkie, łatwe do podzielenia i puszyste, dlatego stanowią doskonały akcent na zakończenie obiadu.

Składniki:

Czego potrzebujesz do przygotowania ciasteczek?

Wraz z podwieczorkiem nadchodzi niemożliwa do odparcia ochota na coś słodkiego? Znudziły Ci się jednak ciasta i desery na bazie galaretki? Zaskocz swoich bliskich, podając im popękane ciasteczka czekoladowe bez glutenu. Ich chrupiąca skórka i miękki środek zachwyci wszystkich łasuchów. Ciasteczka smakują doskonale, ale i wyglądają niebanalnie. Zobacz, jak je przygotować!

Przepis na popękane ciasteczka czekoladowe bez glutenu

Dziś po raz kolejny udowodnimy Ci, że żywność bezglutenowa wcale nie jest gorsza od glutenowej. Zachowuje doskonały smak i zachwyca swoim wyglądem. Największą trudność sprawiają wypieki. Mąka bez glutenu zazwyczaj nie wiąże tak mocno wszystkich składników i nie spulchnia ciasta. Z tego powodu ciasteczka i ciasta często wychodzą płaskie i mało atrakcyjne.

Jednak rozwiązaniem jest wykorzystanie odpowiedniej mąki bez glutenu. W naszym sklepie znajdziesz specjalne mieszanki bezglutenowe, które pozwolą Ci przygotować pyszne i puszyste wypieki. W czym tkwi sekret naszych mieszanek? W odpowiednio skomponowanym składzie zawierającym mąki bezglutenowe i środki spulchniające bezpieczne dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Na bazie tych produktów uda Ci się każde ciasto.

Dziś mamy dla Ciebie pyszną przekąskę bezglutenową. Czekoladowe, popękane ciasteczka smakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Są pełne czekolady i słodyczy, która doskonale pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzą się także w roli deseru po sytym obiedzie. Są niewielkie, łatwe do podzielenia i puszyste, dlatego stanowią doskonały akcent na zakończenie obiadu.

Przygotowanie

Do miski wsyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Składniki wymieszaj łyżką. Następnie dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieć ciasto ręką. Do tej samej miski dodaj jajko i cukier. Ponownie zagnieć ciasto ręką, tak, aby powstała jednolita masa. Uformuj kulkę i owiń ciasto folią spożywczą. Włóż do lodówki na około jedną godzinę, aby dobrze się schłodziło.

Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Przygotuj sobie małą miseczkę z cukrem pudrem. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na około 12 części. Z każdej części szybko uformuj małą kulkę, obtocz ją dobrze w cukrze pudrze. Tak przygotowane kulki kładź od razu na blaszce do pieczenia.

Piekarnik ustaw na grzanie góra-dół, na temperaturę 180°C i piecz przez 12 min. Podczas pieczenia ciasteczka popękają i odsłonią czekoladowe wnętrze. Każde pęknięcie ładnie podkreśli biały cukier.

Po wyjęciu z piekarnika nie przekładaj ich od razu na talerz. Ciasteczka są zbyt miękkie. Dopiero po jakimś czas przełóż je z blaszki i zostaw do całkowitego wystygnięcia.

Ciasteczka zachwycają swoim smakiem i wyglądem. Podaj je na jasnym talerzu, na którym będą się najlepiej prezentowały. Wszystkie składniki do ich przygotowania znajdziesz w naszym sklepie z żywnością bezglutenową. Urozmaić swój jadłospis pyszną przekąską w pełni bezpieczną dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu.

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.