Przepis na wigilijny makowiec bez glutenu

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Czas zaplanować wigilijną ucztę bezglutenową. Jednym z tradycyjnych przepisów na ten okres jest makowiec. Dziś mamy dla Ciebie propozycję makowca bez glutenu. Stwórz pyszne i wyjątkowe menu bezglutenowe na wigilijną kolację!

Makowiec bez glutenu

Wiele z tradycyjnych bożonarodzeniowych dań opartych jest na mące pszennej, co wyklucza je z menu osób chorych na celiakię i cierpiących na nietolerancję glutenu. Nie oznacza to jednak, że osoby nietolerujące glutenu muszą obejść się smakiem podczas tej wyjątkowej kolacji. Na szczęście mamy mnóstwo sposobów na zastąpienie mąki i innych glutenowych dodatków produktami bez glutenu. Dzięki temu możesz przygotować smaczną i w pełni bezglutenową kolację wigilijną.

Mąkę pszenną możesz zastąpić naszą uniwersalną extra mieszanką bezglutenową. Ciasto wówczas osiągnie odpowiednią gęstość i konsystencję. Wypieki oparte na tym produkcie zawsze się udają, dlatego warto mieć mąkę bezglutenową pod ręką podczas przygotowywania dań na uroczystą kolację.

Ale co z makowcem? Mak sam w sobie jest na szczęście składnikiem naturalnie pozbawionym glutenu. Nie musimy więc go zamieniać. Przygotowując spód do ciasta, możesz wykorzystać nasz mix, inne mąki bezglutenowe lub płatki owsiane, które również doskonale się do tego nadają. Nie wiesz jak to zrobić? Poniżej znajdziesz dokładny przepis wraz ze składnikami, który pozwoli Ci upiec pyszne ciasto bezpieczne dla osób z celiakią!

Składniki:

  • Mak – 1 i ½ szklanki
  • Mleko – ½ szklanki
  • Mąka ziemniaczana – czubata łyżka
  • Miód – 2 łyżki
  • Jajka – 2 szt.
  • Cynamon – ½ łyżeczki
  • Rodzynki – ½ szklanki
  • Kandyzowana skórka pomarańczy – 2 łyżki
  • Płatki migdałowe – 100 g
  • Aromat migdałowy – kilka kropel
  • Płatki owsiane Bezgluten – szklanka (można wykorzystać także mąkę owsianą Bezgluten)
  • Mąka kukurydziana Bezgluten – ½ szklanki
  • Masło – 100 g
  • Cukier brązowy – 6 łyżek

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Czas zaplanować wigilijną ucztę bezglutenową. Jednym z tradycyjnych przepisów na ten okres jest makowiec. Dziś mamy dla Ciebie propozycję makowca bez glutenu. Stwórz pyszne i wyjątkowe menu bezglutenowe na wigilijną kolację!

Makowiec bez glutenu

Wiele z tradycyjnych bożonarodzeniowych dań opartych jest na mące pszennej, co wyklucza je z menu osób chorych na celiakię i cierpiących na nietolerancję glutenu. Nie oznacza to jednak, że osoby nietolerujące glutenu muszą obejść się smakiem podczas tej wyjątkowej kolacji. Na szczęście mamy mnóstwo sposobów na zastąpienie mąki i innych glutenowych dodatków produktami bez glutenu. Dzięki temu możesz przygotować smaczną i w pełni bezglutenową kolację wigilijną.

Mąkę pszenną możesz zastąpić naszą uniwersalną extra mieszanką bezglutenową. Ciasto wówczas osiągnie odpowiednią gęstość i konsystencję. Wypieki oparte na tym produkcie zawsze się udają, dlatego warto mieć mąkę bezglutenową pod ręką podczas przygotowywania dań na uroczystą kolację.

Ale co z makowcem? Mak sam w sobie jest na szczęście składnikiem naturalnie pozbawionym glutenu. Nie musimy więc go zamieniać. Przygotowując spód do ciasta, możesz wykorzystać nasz mix, inne mąki bezglutenowe lub płatki owsiane, które również doskonale się do tego nadają. Nie wiesz jak to zrobić? Poniżej znajdziesz dokładny przepis wraz ze składnikami, który pozwoli Ci upiec pyszne ciasto bezpieczne dla osób z celiakią!

Przygotowanie

Przygotowanie makowca zaczynamy od masy makowej. Do niej trafią wszystkie słodkie składniki. Mak należy najpierw sparzyć. Zalej go wrzątkiem na 20 min, po czym wystudź i zmiel. Przełóż go do garnka i dodaj do niego mleko, mąkę ziemniaczaną, miód, skórkę pomarańczową, rodzynki. Następnie wymieszaj składniki i zagotuj. Poczekaj, aż wszystkie składniki wystygną. Następnie dodaj do nich jajko, cynamon, aromat migdałowy i połowę płatków migdałowych. Wymieszaj i odstaw na bok.

Następnie zabieramy się za ciasto. Płatki owsiane zmiel prawie na mąkę. Jeśli wybrałeś mąkę owsianą, pomiń ten etap. Dodaj do nich miękkie masło, mąkę kukurydzianą, jajko, cukier, cynamon i zmiksuj wszystkie składniki. Z nich powstanie pyszna owsiana kruszonka.

Kruszonkę podziel na dwie części. Połową kruszonki wysyp blaszkę i lekko ją ugnieć. Następnie wyłóż na nią masę makową i wyrównaj łyżką. Drugą połowę kruszonki połącz z pozostałymi płatkami migdałowymi i posyp nią wierzch ciasta. Piecz w piekarniku ustawionym na 180°C przez 40 min.

Pyszny makowiec jest tradycyjnym deserem na wigilijną kolację. Doskonale sprawdzi się także w pozostałe dni świąt, kiedy pojedziesz do rodziny lub ugościsz ją u siebie w domu. Makowiec z pewnością posmakuje wszystkim gościom niezależnie od tego, czy mogą jeść produkty glutenowe. Po składniki na ten pyszny deser zapraszamy do naszego sklepu z żywnością bezglutenową. Znajdziesz w nim także bezglutenowy opłatek wigilijny.

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.