Tłusty czwartek bez glutenu też może być smaczny! – przepis na bezglutenowe faworki
W tłusty czwartek możesz sięgnąć po gotowe wyroby cukiernicze bezglutenowe lub spróbować przygotować je samodzielnie. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni dobór składników, szczególnie mąki. Marzą Ci się słodkie pączki lub tradycyjny chrust? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na bezglutenowe faworki.
O czym należy pamiętać przy przygotowywaniu bezglutenowych wypieków na tłusty czwartek?
Żywność bezglutenowa musi składać się jedynie z produktów naturalnie pozbawionych glutenu. Żadne dodatki do pieczenia i inne składniki nie mogą być nawet zanieczyszczone glutenem. W przypadku przygotowywania dań obiadowych czy śniadań możesz łatwo wybrać takie produkty, aby uniknąć obecności glutenu. Schody jednak zaczynają się, gdy chcesz samodzielnie coś upiec.
Gluten jest białkiem, które nie tylko wywołuje objawy choroby. Jest także składnikiem, który spulchnia ciasto. Dzięki niemu bułki i chleb są tak puszyste i miękkie. Czy zatem wypieki bezglutenowe również mogą się tym cechować? Mogą, ale należy wybrać odpowiednią mąką. Zapraszamy Cię do lektury naszego artykułu: Bezglutenowe wypieki – jakiej mąki należy używać?
W naszym sklepie znajdziesz specjalne mieszanki bezglutenowe, które zastąpią Ci mąkę pszenną. Zawierają one specjalną kompozycję mąk bezglutenowych i dodatek substancji spulchniających, które zapewnią Ci zawsze udane wypieki. Co jednak najważniejsze, będą one nie tylko smaczne, ale także bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej.
Przepis na bezglutenowe faworki
Tłusty czwartek jest wyjątkowym dniem w roku. To właśnie wtedy wszelkie osobiste ograniczenia słodyczy i słodkich przekąsek mogą być zniesione. Bez wyrzutów sumienia sięgamy wówczas po słodkie pączki, cukierki, batony czy tradycyjne faworki. Bez liczenia kalorii i bez kontroli swojej wagi. Jak świętować tłusty czwartek to świętować.
Niestety nawet w tym dniu osoby z celiakią nie mogą zrobić sobie wakacji od diety bezglutenowej. Mogłoby to mieć bardzo negatywne konsekwencje dla ich zdrowia. Zatem muszą one zachować ostrożność, co nie oznacza, że nie mogą świętować razem z innymi.
Na tłusty czwartek przygotuj samodzielnie przekąski, aby mieć pewność co do ich składu i bezpieczeństwa. Dziś przedstawiamy przepis na bezglutenowe tradycyjne faworki. Wszystkie dodatki do pieczenia użyte w tym przepisie są bezpieczne. Po raz kolejny udowodnimy Ci, że żywność bezglutenowa również może być smaczna!
Składniki:
- Jogurt naturalny 150 g
- Babka jajowata (łuski) – 7 g
- Jajka – 3 szt.
- Mąka bezglutenowa multi mix – 220 g
- Masło – 10 g
- Ocet – 1 łyżeczka
- Cukier – 1–2 łyżeczki
W tłusty czwartek możesz sięgnąć po gotowe wyroby cukiernicze bezglutenowe lub spróbować przygotować je samodzielnie. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni dobór składników, szczególnie mąki. Marzą Ci się słodkie pączki lub tradycyjny chrust? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na bezglutenowe faworki.
O czym należy pamiętać przy przygotowywaniu bezglutenowych wypieków na tłusty czwartek?
Żywność bezglutenowa musi składać się jedynie z produktów naturalnie pozbawionych glutenu. Żadne dodatki do pieczenia i inne składniki nie mogą być nawet zanieczyszczone glutenem. W przypadku przygotowywania dań obiadowych czy śniadań możesz łatwo wybrać takie produkty, aby uniknąć obecności glutenu. Schody jednak zaczynają się, gdy chcesz samodzielnie coś upiec.
Gluten jest białkiem, które nie tylko wywołuje objawy choroby. Jest także składnikiem, który spulchnia ciasto. Dzięki niemu bułki i chleb są tak puszyste i miękkie. Czy zatem wypieki bezglutenowe również mogą się tym cechować? Mogą, ale należy wybrać odpowiednią mąką. Zapraszamy Cię do lektury naszego artykułu: Bezglutenowe wypieki – jakiej mąki należy używać?
W naszym sklepie znajdziesz specjalne mieszanki bezglutenowe, które zastąpią Ci mąkę pszenną. Zawierają one specjalną kompozycję mąk bezglutenowych i dodatek substancji spulchniających, które zapewnią Ci zawsze udane wypieki. Co jednak najważniejsze, będą one nie tylko smaczne, ale także bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej.
Przepis na bezglutenowe faworki
Tłusty czwartek jest wyjątkowym dniem w roku. To właśnie wtedy wszelkie osobiste ograniczenia słodyczy i słodkich przekąsek mogą być zniesione. Bez wyrzutów sumienia sięgamy wówczas po słodkie pączki, cukierki, batony czy tradycyjne faworki. Bez liczenia kalorii i bez kontroli swojej wagi. Jak świętować tłusty czwartek to świętować.
Niestety nawet w tym dniu osoby z celiakią nie mogą zrobić sobie wakacji od diety bezglutenowej. Mogłoby to mieć bardzo negatywne konsekwencje dla ich zdrowia. Zatem muszą one zachować ostrożność, co nie oznacza, że nie mogą świętować razem z innymi.
Na tłusty czwartek przygotuj samodzielnie przekąski, aby mieć pewność co do ich składu i bezpieczeństwa. Dziś przedstawiamy przepis na bezglutenowe tradycyjne faworki. Wszystkie dodatki do pieczenia użyte w tym przepisie są bezpieczne. Po raz kolejny udowodnimy Ci, że żywność bezglutenowa również może być smaczna!
Przygotowanie
Przed przystąpieniem do robienia ciasta właściwego na faworki wymieszaj łuski babki jajowatej z 100 g jogurtu naturalnego i odstaw na godzinę. Po tym czasie z jogurt powinien się zagęścić.
Po godzinie do miski przesiej mąkę bezglutenową, dodaj do niego 3 szt. żółtek, masło ocet, cukier, pozostałe 50 g jogurtu naturalnego i przygotowaną wcześniej masę z jogurtu i babki. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aby się połączyły. Powstałe ciasto nie może być zbyt kruche, ale też nie może lepić się do rąk. Jeśli jest zbyt suche – dodaj trochę jogurtu. Jeśli jednak lepi się do rąk – dodaj trochę mąki.
Z ciasta weź mały fragment i dobrze rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkuj je na grubość, taką, jaką lubisz. Pozostałą część ciasta koniecznie przykryj ściereczką lub folią, aby nie wyschło.
Rozwałkowane ciasto pokrój na prostokąty o wymiarach ok. 3 na 8 cm. Następnie na środku każdego prostokąta zrób nacięcie i przewlecz jeden koniec prostokąta przez powstałą dziurkę. Rób to delikatnie, aby nie przerwać ciasta.
W garnku rozgrzej olej. Powinno być go tyle, aby faworki się w nim zanurzyły. Po rozgrzaniu oleju smaż faworki przez kilka minut z obu stron, aż uzyskają piękny złocisty kolor.
Po usmażeniu wyjmij faworki na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Kiedy wystygną – posyp je cukrem pudrem.
Wiele tradycyjnych dań polskich zawiera składniki zawierające gluten. To jednak nie oznacza, że osoby z celiakią muszą z nich rezygnować. Wystarczy, że zastąpią je produktami bezglutenowymi. Żywność bezglutenowa obejmuje także wyroby cukiernicze bezglutenowe tak chętnie zjadane w tłusty czwartek. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na bezglutenowy chrust. Jeśli szukasz przepisu na przekąski na inne okazje – sprawdź nasz artykuł: 5 imprezowych przekąsek bezglutenowych. W naszym sklepie z kolei znajdziesz wszystkie potrzebne dodatki do pieczenia.