Wskazówki, jak upiec najlepsze pieczywo bezglutenowe, które na zawsze zagości w Twojej kuchni!

Dobrze przygotowany chleb bezglutenowy jest tak samo smaczny, jak klasyczny, pszenny. Jak go przygotować, aby cieszyć się przepysznymi kanapkami każdego dnia? Poznaj nasz sprawdzony przepis!

Czym jest pieczywo bezglutenowe?

Pieczywo bezglutenowe to takie, które przyrządza się z mąki kukurydzianej, sojowej, ryżowej, gryczanej, z amarantusa lub z prosa. Często różne rodzaje mąk są mieszane, aby uzyskać idealny wypiek i niepowtarzalny smak. Jeśli jednak nie chcesz samodzielnie ich miksować, śmiało możesz skorzystać z gotowych mieszanek przeznaczonych do wyrabiania ciasta na pieczywo bez glutenu. Najczęściej chleby tego typu są wybierane przez osoby chorujące na celiakię lub mające nietolerancję glutenu. Od jakiegoś czasu jednak coraz więcej osób sięga właśnie po takie pieczywo, ze względu na jego skład.

Więcej informacji o bezglutenowym chlebie, znajdziesz na naszym blogu, we wpisie chleb bez glutenu – wszystko, co musisz o nim wiedzieć.

Czy musisz odstawić chleb, będąc na diecie bezglutenowej?

Wiele osób na diecie bezglutenowej uważa, że musi już na zawsze odstawić chleb i zapomnieć o kanapkach, które do tej pory regularnie pojawiały się na ich stole. Na szczęście jest to mylne stwierdzenie, gdyż dziś na rynku jest mnóstwo alternatyw dla osób, które muszą unikać tego składnika. Chleb czy bułki tego typu można już kupić w niektórych piekarniach, ale znacznie większa przyjemność z jedzenia jest wtedy, kiedy przygotujesz pieczywo samodzielnie! Jeśli więc marzysz o chrupkim pieczywie bezglutenowym, koniecznie sprawdź nasz przepis.

Czy trudno jest upiec chleb bezglutenowy?

Upieczenie chrupiącego, aromatycznego i przede wszystkim smacznego chleba bezglutenowego nie jest trudne, ale potrzebna jest do tego niezawodna receptura. Tylko korzystając z odpowiednich składników i proporcji, możesz uzyskać idealną, twardą skórkę i miękkie wnętrze. Po wielu próbach i nieudanych doświadczeniach znaleźliśmy wreszcie przepis na bezglutenowe pieczywo, które spełni oczekiwania najbardziej wymagających osób i na stałe zostanie w Waszej kuchni.

Składniki:

Potrzebne składniki do wypieczenia idealnego chleba to:

  • 500 g Bread Mix (mąka bezglutenowa na chleb)
  • 100 g ugotowanych, sprasowanych ziemniaków
  • 15 g świeżych drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 10g soli
  • 15 g cukru
  • 3 łyżki oleju
  • Odrobina mąki ryżowej

Pamiętaj, aby wybierać tylko dobrej jakości składniki i odmierzać ich odpowiednią ilość skrupulatnie. Tylko ścisłe trzymanie się naszego przepisu na pieczywo bezglutenowe, sprawi, że będzie ono idealne.

Dowiedz się również: jakiej mąki używać do bezglutenowych wypieków?

Dobrze przygotowany chleb bezglutenowy jest tak samo smaczny, jak klasyczny, pszenny. Jak go przygotować, aby cieszyć się przepysznymi kanapkami każdego dnia? Poznaj nasz sprawdzony przepis!

Czym jest pieczywo bezglutenowe?

Pieczywo bezglutenowe to takie, które przyrządza się z mąki kukurydzianej, sojowej, ryżowej, gryczanej, z amarantusa lub z prosa. Często różne rodzaje mąk są mieszane, aby uzyskać idealny wypiek i niepowtarzalny smak. Jeśli jednak nie chcesz samodzielnie ich miksować, śmiało możesz skorzystać z gotowych mieszanek przeznaczonych do wyrabiania ciasta na pieczywo bez glutenu. Najczęściej chleby tego typu są wybierane przez osoby chorujące na celiakię lub mające nietolerancję glutenu. Od jakiegoś czasu jednak coraz więcej osób sięga właśnie po takie pieczywo, ze względu na jego skład.

Więcej informacji o bezglutenowym chlebie, znajdziesz na naszym blogu, we wpisie chleb bez glutenu – wszystko, co musisz o nim wiedzieć.

Czy musisz odstawić chleb, będąc na diecie bezglutenowej?

Wiele osób na diecie bezglutenowej uważa, że musi już na zawsze odstawić chleb i zapomnieć o kanapkach, które do tej pory regularnie pojawiały się na ich stole. Na szczęście jest to mylne stwierdzenie, gdyż dziś na rynku jest mnóstwo alternatyw dla osób, które muszą unikać tego składnika. Chleb czy bułki tego typu można już kupić w niektórych piekarniach, ale znacznie większa przyjemność z jedzenia jest wtedy, kiedy przygotujesz pieczywo samodzielnie! Jeśli więc marzysz o chrupkim pieczywie bezglutenowym, koniecznie sprawdź nasz przepis.

Czy trudno jest upiec chleb bezglutenowy?

Upieczenie chrupiącego, aromatycznego i przede wszystkim smacznego chleba bezglutenowego nie jest trudne, ale potrzebna jest do tego niezawodna receptura. Tylko korzystając z odpowiednich składników i proporcji, możesz uzyskać idealną, twardą skórkę i miękkie wnętrze. Po wielu próbach i nieudanych doświadczeniach znaleźliśmy wreszcie przepis na bezglutenowe pieczywo, które spełni oczekiwania najbardziej wymagających osób i na stałe zostanie w Waszej kuchni.

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie.
  2. Mąkę Bread Mix, ziemniaki, sól i cukier wymieszaj w misce i wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem, powoli wlewając wodę z drożdżami. Pamiętaj, aby się nie spieszyć. Ciasto potrzebuje czasu.
  3. Na końcu wyrabiania dodaj olej.
  4. Z ciasta uformuj kulkę (wspomóż się niewielką ilością mąki, jeśli będzie się kleiło) i przełóż je do koszyka lub miski o średnicy około 25 cm oprószonej mąką ryżową.
  5. Ciasto delikatnie wygładź u góry i posyp niewielką ilością mąki ryżowej.
  6. Przykryj całość ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Zwykle wystarczy około 50 minut, aby ciasto pięknie wyrosło.
  7. Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odwracając szybkim ruchem miskę do góry nogami.
  8. W razie potrzeby ciasto delikatnie spłaszcz tak, aby miało około 6 cm wysokości.
  9. Odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  10. W piekarniku umieść naczynie z wodą i nagrzej do 250 ℃.
  11. Piecz chleb 20 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200 ℃ i piecz kolejne 25 minut.

To tyle! Pyszny chleb gotowy!

Pieczywo bezglutenowe – nie tylko dla osób z nietolerancją

Co ważne ten przepis na bezglutenowe pieczywo nadaje się nie tylko dla osób, które mają nietolerancję glutenu, ale także np. dla wegan czy osób nietolerujących laktozy lub białek mleka, ponieważ drożdże rozpuszcza się w ciepłej wodzie, a nie w mleku.

Przepis na pieczywo bezglutenowe na zakwasie

Na koniec musimy jeszcze wspomnieć, że jeśli nie przepadasz za używaniem drożdży w pieczeniu chleba, śmiało możesz wykorzystać zakwas, który przygotujesz samodzielnie. Co prawda, drożdże usprawniają pracę, ale jest wiele osób, preferujących pieczywo na zakwasie, ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Rzeczywiście dobrze przygotowany zakwas spulchnia i zakwasza ciasto, tak jak drożdże, ale zawarte w nim bakterie kwasu mlekowego, wpływają pozytywnie na pracę jelit i wzmocnienie organizmu.

Tego, jak zrobić zakwas bez glutenu, dowiesz się z naszego bloga!

Mamy nadzieję, że nasza receptura na chrupkie pieczywo bezglutenowe przypadnie Ci do gustu. Powodzenia w pieczeniu!

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.