4 przepisy na pyszne i szybkie niskobiałkowe obiady
Wybór składników odżywczych dla osób chorych na fenyloketonurię może wydawać się trudny, szczególnie dla osób rozpoczynjących dietę, która stanowi podstawę leczenia. Jednak najważniejszą zasadą jest, aby posiłki zawierały jak najmniej białka, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Należy więc wyeliminować całkowicie m.in. mięso, jajka i produkty mleczne. Wskazane jest natomiast spożywanie w odpowiednich ilościach świeżych warzyw, owoców oraz produktów PKU. Poniżej przedstawiamy więc kilka propozycji na sprawdzone, szybkie i smaczne obiady niskobiałkowe.
Kotleciki ryżowo-warzywne PKU
Kotleciki ryżowo-warzywne sprawdzą się szczególnie w dni pełne pośpiechu. Można przygotować je wcześniej i zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na wyjazd. Danie to jest źródłem wielu witamin pochodzących z warzyw, a w dodatku przygotowanie posiłku jest proste i szybkie.
Składniki:
- 150 g ryżu niskobiałkowego
- 100 g kapusty białej
- 100 g marchewki
- 70 g poru
- 60 g selera
- 100 g mąki kukurydzianej BEZGLUTEN
- 50 g zamiennik jajka niskobiałkowe PKU
- sól morska
- pieprz bezglutenowy BEZGLUTEN
- oliwa
Najpierw zagotuj 3 szklanki wody, osól ją i dodaj łyżkę oliwy. Wsyp ryż i gotuj przez ok. 15 minut, ciągle mieszając, by nie przykleił się do spodu garnka. Następnie odcedź ryż. Do innego garnka dodaj cienko pokrojoną kapustę, por, marchewkę i starty na drobnej tarce seler. Zalej wszystko połową szklanki wody. Gotuj do miękkości. Poczekaj, aż warzywa trochę ostygną i wymieszaj je z ryżem. Dodaj sól, pieprz, zamiennik jajka i dokładnie wymieszaj. Uformowane kotleciki obtocz w mące kukurydzianej i smaż na patelni z rozgrzaną oliwą.
Niskobiałkowe naleśniki z dżemem
Naleśniki zdołały na dobre wkraść się w progi polskiej kuchni. Można przygotowywać je zarówno w wersji na słodko, jak i na wytrawnie. Tym razem poznaj przepis na słodką odsłonę popularnych naleśników, które można zjeść w porze obiadowej.
Składniki:
- 30 g zamiennik jajka niskobiałkowe PKU
- 2 łyżki oleju
- 80 g mąki owsianej BEZGLUTEN
- woda gazowana
- sól morska
- cukier kokosowy
- oliwa
W misce wymieszaj zamiennik jajka, olej oraz mąkę owsianą. Dolej wodę gazowaną, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Na koniec dodaj szczyptę soli i cukru. Smaż naleśniki na oliwie. Podawaj naleśniki z ulubionym dżemem owocowym.
Potrawka warzywna niskobiałkowa
Warzywa są zawsze dobrym wyborem, zarówno na obiad, jak i na śniadanie czy kolację. Szukając szybkiej propozycji obiadowej nie można pominąć bigosu z dyni po grecku. Szczególnie jest to doskonała propozycja w okresie jesiennym. Dynia, która ma niewiele kalorii, a przy tym jest bogata w cynk, witaminę C oraz kwas foliowy sprawdzi się szczególnie dla cukrzyków.
Składniki:
- makaron niskobiałkowy świderki BEZGLUTEN
- 1/2 małej dyni
- 2 żółte cebule
- 5 pomidorów
- por
- seler
- 1 łyżka mąki ryżowej BEZGLUTEN
- Pieprz bezglutenowy BEZGLUTEN
- sól morska
- ziele angielskie
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- natka z pietruszki
Rozpocznij od obrania dyni. Następnie pokrój ją na małe kwadraciki, oprósz mąką i obsmaż w 2 łyżkach oliwy. Obierz marchewkę oraz seler i kolejno zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Obierz, opłucz i pokrój w koła cebulę i por. Wrzuć warzywa do garnka i podsmaż na reszcie oliwy. Obierz pomidory ze skórki, pokrój i dorzuć do gotujących się warzyw. Dodaj kilka ziaren pieprzu i ziele angielskie, osól i duś, podlewając wodą, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj podsmażoną dynię. Podawaj danie z niskobiałkowym makaronem, posypując obficie posiekaną natką pietruszki.
POLECANE PRODUKTY:
Aromatyczne gołąbki z ryżem i pieczarkami
Gołąbki należą do jednych z tradycyjnych polskich dań. Mało kto nie próbował ich choć raz w dzieciństwie. Jednak często zawierają zbyt wiele białka, dlatego przedstawiamy wersję gołąbków przyjazną dla osób chorych na fenyloketonurię.
Składniki:
- 150 g białej kapusty
- 20 g ryżu niskobiałkowego
- 80 g marchewki
- 90 g pieczarek
- 10 g cebuli
- 5 g oliwy
- 5 g smalcu
- Pieprz bezglutenowy BEZGLUTEN
- sól morska
- sos pomidorowy neapolitański BEZGLUTEN
Najpierw oczyść, opłucz, obgotuj i przestudź kapustę. Następnie opłucz i ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Pokrój pieczarki w drobną kostkę. Marchewkę pokrój na drobne części i ugotuj. Pokrojoną cebulę zeszklij na smalcu na jasnożółty kolor i kolejno połącz z marchwią i pieczarkami. Wymieszaj z ryżem i olejem, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Kapustę rozłóż na pojedyncze listki. Nałóż przyrządzoną masę na liście kapusty. Zawijając, układaj je po kolei ciasno w żaroodpornym naczyniu. Zalej małą ilością wody i duś pod przykryciem. Podawaj gołąbki z sosem pomidorowym neapolitańskim.
Podsumowanie
Na pierwszy rzut oka dieta dla osób zmagających się fenyloketonurią może wydawać się skomplikowana i wymagająca. Jednak wystarczy przyrządzić dania kilka razy, aby skrócić czas ich przygotowania nawet o połowę. Co więcej, dużym ułatwieniem na co dzień są produkty PKU, a także specjalny zamiennik do jajek. Powyższe przepisy na szybkie dania obiadowe pokazują, jak w łatwy sposób przyrządzić smaczne, zdrowe potrawy na diecie niskobiałkowej.
Skomentuj artykuł