5 imprezowych przekąsek bezglutenowych

Nie tolerujesz glutenu i urządzasz imprezę albo jesteś gospodarzem, który nie wie jak ugościć bezglutenowca? W obu przypadkach zasada jest jedna - na stole nie może być glutenu. Dlatego trzeba się wysilić i poznać pewne tajniki bezglutenowej kuchni. Dzięki temu przyrządzenie imprezowych przekąsek, które zaspokoją każde podniebienie, będzie proste i przyjemne.

Bezglutenowa impreza

Polska kultura daje wiele okazji do świętowania – imienny, urodziny, chrzciny, śluby, poprawiny, ostatki, andrzejki, barbórka i na zakończenie sylwester. Dla wszystkich wydarzeń istnieje pewna wspólna reguła. Stół musi być pełny, a goście najedzeni. Jednak jak przyrządzić przekąski na imprezę urodzinową lub sylwestra, gdy przy stole będzie zasiadać osoba z celiakią bądź samemu nie toleruje się glutenu?

Przede wszystkim należy wszystko postawić na jedną kartę i przygotować całe menu bez glutenu. Nieładnie będzie wskazywać gościom, które potrawy mogą jeść, a których nie lub samemu nie skosztować głównego glutenowego dania. Wytworzy to dziwną atmosferę i może wprowadzić w zakłopotanie. Lepiej, żeby cała impreza nie kręciła się wokół tematu glutenu, a pozwoliła na swobodną dyskusję i przyjemne spędzenie wolnego czasu.

Podczas przygotowywania i podawania wszelkich przekąsek nie można używać np. tej samej łyżki do mieszania, czy nakładania potraw glutenowych i bezglutenowych (jeśli zdecydujemy się na podwójną kuchnię). Należy dokładnie czytać etykiety i wybierać tylko te produkty, na których widnieje wskazówka, że nie zawierają glutenu. Brak takiej informacji, nie oznacza, że produkt jest bezglutenowy. Warto zwrócić też uwagę na artykuły, które z pozoru powinny być bezglutenowe. Chodzi tu na przykład o przyprawy, których etykiety czasami informują, że mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Dlatego najlepiej sięgać po towary firm, które specjalizują się tylko w produkcji bezglutenowej i wyróżniają znakiem przekreślonego kłosa.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Bezglutenowy kurczak w chrupiącej panierce

Na bezglutenowej imprezie warto podać coś ciepłego. W tej kwestii dobrze sprawdzi się kurczak, którym można zasilić listę zdrowych bezglutenowych przekąsek. Wystarczy, że nie wrzucimy go na głęboki olej, a upieczemy w piekarniku.

Składniki:

Do przygotowania tego specjału będą potrzebne udka z kurczaka, które należy obrać ze skóry. Następnie posypać je pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Teraz pora na obtoczenie udek w jajku oraz w owsianej mące bezglutenowej. Ostatni krok to chrupka panierka, do której najlepiej użyć bezglutenowych płatków kukurydzianych. Tak przygotowane mięso można położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Udka trzymamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 minut.


Bezglutenowy kalafior w bułce tartej

Składniki:

  • 1 kalafior
  • papryka, czosnek, pieprz, sól
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bezglutenowej bułki tartej Bezgluten

Na ciepłą bezglutenową przekąskę zasługują też wegetarianie, bo i tacy mogą pojawić się na imprezie. Kalafior sam w sobie nie zawiera glutenu, jednak podanie go w surowej formie raczej nie zachęci do skosztowania. Dlatego, aby wzmocnić jego walory smakowe i wizualne często widziany jest w towarzystwie panierki. W takiej sytuacji wystarczy sięgnąć po bezglutenową bułkę tartą. Kalafior należy najpierw zamoczyć w roztrzepanym jajku z papryką, czosnkiem i pieprzem. Następnie obtoczyć w bezglutenowej bułce tartej i włożyć na 20 minut do piekarnika.


Bezglutenowe chipsy

Nieodłącznym elementem wielu imprez są chipsy. Sprawdzają się zarówno przy spotkaniach na seanse filmowe, jak i podczas hucznych przyjęć. Są szybkie i smaczne, a w dodatku nie zajmują wiele miejsca na stole. Tradycyjne chipsy to glutenowa kopalnia. Jednak na rynku pojawia się wiele smaków bezglutenowych chipsów, a nawet meksykańskich nachosów. Decydując się na takie rozwiązanie, w ekspresowym tempie można zapełnić imprezowy stół. Warto pokusić się także o zdrową wersję bezglutenowych chipsów.

Składniki:

  • 1 dynia, kabaczek lub bakłażan
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy

Do przyrządzenia będzie potrzebna dynia, kabaczek lub bakłażan. Warzywa wystarczy oczyścić i obrać ze skórki, a następnie pokroić w cienkie plastry. Na końcu włożyć do miski, skroplić oliwą oraz przyprawić ulubionymi i wyrazistymi przyprawami. Tak przygotowane talarki włożyć do rozgrzanego na 140-160 stopni piekarnika na ok. 40-50 minut.

Bezglutenowe koreczki

Składniki:

  • 2 papryki
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • zielone oliwki
  • 1 opakowanie bezglutenowych kabanosów lub pierś z kurczaka

Kolejny prosty sposób na przygotowanie smacznej bezglutenowej przekąski to koreczki. Kawałki warzyw, mięsa, czy sera wystarczy nabić na wykałaczki i poukładać na talerzu. Z pewnością ten przepis sprawdzi się zarówno wśród osób nietolerujących glutenu, wegetarian, jak i mięsożerców. Dobrą kompozycją będzie zmieszanie papryki, koktajlowych pomidorków, zielonych oliwek, bezglutenowych kabanosów (lub kawałków piersi z kurczaka). Dla osłodzenia imprezowych przekąsek bezglutenowych można przyrządzić koreczki w wersji owocowej. Wtedy będą nam potrzebne banany, jabłka, winogrona oraz ananas.

Bezglutenowe muffinki z dropsami czekoladowymi

Podczas organizowania przyjęcia trzeba zatroszczyć się o zrównoważone menu. Kiedy skosztuje się wytrawnych przekąsek, za jakiś czas nachodzi ochota na coś słodkiego. Dla urozmaicenia stołu (menu) świetnie sprawdzą się bezglutenowe muffiny. Można je bardzo szybko przyrządzić, a używając gotowego ciasta w proszku, będzie to również łatwe. W ten sposób można zaoszczędzić trochę czasu na uprzątnięcie mieszkania przed przyjęciem lub przygotowanie, któregoś z wytrawnych przepisów bezglutenowych.

Składniki:

  • muffinsy bezglutenowe (ciasto w proszku) Bezgluten
  • 5 jajek
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanka cukru
  • czekoladowe dropsy

Na początku należy ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dodać kolejno olej, mieszankę na muffinsy bezglutenowe oraz wcześniej ubitą pianę. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na blaszce do pieczenia ułożyć 16 papilotek zawartych w zestawie i napełnić je masą do połowy. Na górę wyłożyć czekoladowe dropsy i piec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180 °C.


Przygotowanie bezglutenowych przekąsek rządzi się swoimi prawami. Co wcale nie oznacza, że jest trudne i niewykonalne. Zapoznanie się z listą dozwolonych produktów na diecie bezglutenowej to klucz do tego, by prawidłowo przyrządzić bezglutenową przekąskę. Przy nieco bardziej zaawansowanych przepisach, trzeba już znać pewne tajniki bezglutenowego gotowania i szczegółowo czytać etykiety produktów. Kiedy opanujemy już te dwie kwestie, to można zacząć eksperymentować w kuchni. Wtedy okaże się, że gotowanie bez glutenu może być równie szybkie i smaczne, jak w tradycyjnej kuchni.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.