Celiakia a depresja - problemy psychologiczne w celiakii

Celiakia powinna być brana pod uwagę u każdej osoby z depresją, tym bardziej, jeżeli leki przeciwdepresyjne nie dają oczekiwanych rezultatów. Ponadto za wszelkie kwestie związane z obniżonym samopoczuciem, jakością snu, czy zmęczeniem mogą odpowiadać czynniki autoimmunologiczne, związane z układem odpornościowym. Jaką rolę w takim razie w problemach psychicznych odgrywa gluten i jak sobie z tym radzić?

Problemy psychiczne w celiakii

Kobiety z celiakią częściej borykają się z problemami psychicznymi niż mężczyźni. Na to wskazują badania Syracuse University i Drexel University. Ponadto przeprowadzono sondę wśród 177 Amerykanek z chorobą trzewną. Po przeanalizowaniu odpowiedzi okazało się, że u tej grupy kobiet można odnotować wyższy poziom stresu i niezadowolenia z własnej sylwetki. Dodatkowo te ankietowane, które odpowiadały, że przestrzegają diety bezglutenowej, były bardziej energiczne i poziom stresu był u nich niższy niż u tych, które łamały reguły diety.

Problemy psychiczne mogą mieć swe podłoże również z doznania drastycznych objawów choroby trzewnej. Te mają silne konsekwencje zwłaszcza dla kobiet. Zdarzają się przypadki poronień, co dla przyszłych mam nierzadko jest bardzo traumatycznym przeżyciem. Podobnie sytuacja ma się w kwestii blokowania przez organizm możliwości rozrodczych. Warto zauważyć także w tej kwestii rolę upośledzonego wchłaniania składników odżywczych, a w tym kwasu foliowego, którego niedobór powoduje nieprawidłowy rozwój płodu. Szerzej tę kwestię opisaliśmy w artykule o diecie bezglutenowej podczas ciąży.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Depresja jako objaw celiakii

Wskazuje się, że u 10% pacjentów z celiakią występuje depresja, a u 15% inne dolegliwości psychiczne. Istotny wpływ na kondycję psychiczną w chorobie trzewnej może mieć podwyższona przepuszczalność bariery jelita cienkiego. Przez to do krwi mogą przenikać różnego rodzaju bakterie i toksyny, z którymi organizm będzie starał się walczyć przez reakcję autoimmunologiczną. Postępujący proces doprowadza do pojawienia się stanu zapalnego, a wraz z nim uwalniania cytokin prozapalnych oraz rodników. Natomiast podwyższony poziom tych substancji w organizmie człowieka jest odpowiedzialny za powstawanie depresji i stanów lękowych.

Kolejnym powodem stanów depresyjnych u osób z nietolerancją na gluten, mogą być niedobory witamin i składników mineralnych, wywołane zaburzeniami wchłaniania. Uszkodzone kosmki jelitowe, spowodowane obecnością glutenu w diecie, przyczyniają się do zmniejszonego wchłaniania witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a co za tym idzie pozytywnie wpływają na stan psychiczny. Odpowiednio skomponowana dieta bezglutenowa eliminuje możliwość wystąpienia niedoborów pokarmowych.

Z innej strony depresja może pojawić się w związku z brakiem wiedzy na temat choroby, częstszym wykonywaniem różnych badań, koniecznością przeorganizowania życia pod kątem bezglutenowego żywienia, a co za tym idzie również budżetu. W takich przypadkach bardzo istotne będzie wsparcie rodziny oraz przyjaciół, a przede wszystkim zdystansowanie się wobec choroby. Odmawiając w towarzystwie, czy na przyjęciu konkretnego rodzaju dania, nie trzeba wszystkim gościom tłumaczyć swoich dolegliwości. Unikać takich sytuacji można dzięki poinformowaniu najbliższych osób o nietolerancji, ale w sposób naturalny, nie eksponując nadmiernej grozy całej sytuacji.

Celiakia a problemy ze snem

Częstym towarzyszem celiakii, ale również wspominanych chorób psychicznych są senność lub szerzej rozumiane problemy ze snem. W 80% przypadkach stwierdzonej depresji pojawiają się zaburzenia snu. Pacjenci uskarżają się zwykle na kłopoty z zasypianiem, wybudzenia, czy brak uczucia wypoczęcia. Jest to wynik tego, że osoby z depresją nie potrafią w nocy wyciszyć umysłu i zajmują go różnymi rozmyślaniami. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że senność jest jednym z objawów Zespołu Przewlekłego Zmęczenia (CFS), który może być powodowany chorobami immunologicznymi (w tym celiakią).

Podsumowanie

Ponadto niedobór różnego rodzaju witamin i minerałów może być również efektem odczucia senności, czy braku wypoczynku. W związku z uszkodzonymi kosmkami jelitowymi celiacy mają upośledzony mechanizm wchłaniania mikroelementów. Wiąże się to z obniżoną odpornością i brakiem wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Należy w tym wypadku zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę oraz optymalną suplementację – najlepiej naturalną. Tę kwestię szerzej poruszono w artykule o suplementacji witamin i minerałów w diecie bezglutenowej.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.