Gluten a trądzik - czy dieta bezglutenowa pomoże?

Coraz częściej słyszy się, że ludzie cierpią na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe. Może to być efektem rosnącej skłonności konsumentów do spożywania produktów silnie przetworzonych, w których znajduje się kilkukrotnie wyższe stężenie glutenu, laktozy i innych substancji alergennych niż dawniej. W związku z tym pacjenci skarżą się na nasilanie różnych nieprzyjemnych dolegliwości, wśród których regularnie wymieniany jest trądzik.

Gluten a zmiany skórne

Jeżeli pacjent cierpi na celiakię, alergię, czy nieceliakalną nadwrażliwość na gluten pośród jego objawów pojawią się zwykle: bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, depresja, bóle mięśni i stawów. Przy okazji można się również spodziewać wyprysków oraz skórnych stanów zapalanych. Ponadto wyróżnia się tzw. skórną postać celiakii, czyli chorobę Dhüringa, w której pojawiają się m.in.:

  • rumienie,
  • pęcherze i pęcherzyki,
  • grudki,
  • krosty,
  • bąble pokrzywkowe.

Zmiany te mają charakterystyczne różowe bądź białe zabarwienie i w odróżnieniu od zwykłego trądziku są niezwykle swędzące. Miejsca, w których zazwyczaj występują to: twarz, skóra głowy, kolana, łokcie oraz okolice pośladków i pleców. Więcej o skórnej postaci celiakii można przeczytać w artykule o chorobie Dhüringa.

Przyczyny i objawy trądziku

Przyczyn trądziku może być wiele np. czynniki genetyczne, rozwój bakterii, nadmiar wydzielanego sebum, rogowacenie skóry, czy aktywność hormonalna. Należy wziąć również pod uwagę działalność przyjmowanych leków. Najczęściej spotykaną odmianą zapalenia skóry u dorosłych, jest trądzik różowaty. U dzieci natomiast diagnozuje się trądzik pospolity (młodzieńczy). Prowizorycznie objawy są bardzo podobne do tych występujących przy nietolerancji glutenu, a więc zmiany rumieniowe (zaczerwienienia), grudkowe i krostkowe, przerostowe (przerost gruczołów łojowych). Pojawiają się one zazwyczaj na czole, nosie, policzkach, czy brodzie.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Co pomaga na trądzik?

Istotny wpływ na cerę ma także odpowiedni styl żywienia. Dieta na trądzik powinna być bogata w zielone i czerwone warzywa jak brokuł, szpinak, awokado oraz pomidory, paprykę, czy buraki. Poza tym, że czerwone warzywa są kopalnią wielu witamin, to główne znaczenie dla skóry będzie miała witamina A, która normalizuje wydzielanie sebum. Ponadto antocyjany substancje nadające czerwono-fioletowej barwy, naturalnie wzmacniają naczynia krwionośne.

Z kolei zielone warzywa podobnie, jak czerwone mają wiele witamin i minerałów. Jednak najcenniejsze dla zdrowia cery okazują się zawarte w nich cynk oraz błonnik. Ten pierwszy działa bakteriobójczo oraz łagodzi stany zapalne zapewniając skórze szybszą regenerację. Ten drugi pomaga wypłukiwać z organizmu toksyny, co istotnie wpływa na poprawę nie tylko kondycji cery, a również jej kolorytu.

Istotne dla skóry jest również spożywanie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Ważne jest, by wybierać te najbardziej wartościowe. Można je znaleźć w tłustych rybach, jak łosoś, makrela, czy śledź, ale również w orzechach, siemieniu lnianym. Nienasycone kwasy tłuszczowe są korzystne ze względu na niwelowanie stanów zapalnych i alergicznych, czy hamowanie odpowiedzi autoimmunologicznej (co jest istotne przy celiakii), czy zmniejszanie intensywności przebiegu procesów bakteryjnych. 

Dieta bezglutenowa lekarstwem na trądzik

Badania naukowe nie pokazują jednoznacznie, że to gluten jest bezpośrednim sprawcą trądziku. Jednak należy zdać sobie sprawę z tego, że przyjmowanie białka pszenicy przy nietolerancji glutenu powoduje wiele stanów zapalnych. W przypadku celiakii dochodzi do tego upośledzony mechanizm wchłaniania wartości odżywczych z pożywania w związku z zanikiem kosmków jelitowych. Taka sytuacja uniemożliwia prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a to źle odbija się na kondycji skóry.

Ponadto wielu pacjentów, którzy przeszli dietę bezglutenową wskazuje, że objawy trądziku ustąpiły, a wygląd skóry uległ poprawie. Jednak może to być również spowodowane zmianą trybu żywienia na lepszy i zdrowszy niż dotychczas. Pod warunkiem oczywiście, że nowy jadłospis jest skonsultowany ze specjalistą od żywienia bezglutenowego.

Podsumowanie

Nim zacznie się zwalczać trądzik, należy zdiagnozować przyczynę jego występowania. W innym wypadku można próbować niwelować wypryski, grudki i zaczerwienienia na wiele sposobów i nawet przez kilka lat nie widzieć efektów. Powodem może być zła diagnoza, gdyż wypryski mogą być spowodowane chorobą autoimmunologiczną, jak celiakia, czy też nietolerancją pokarmową np. glutenu, mleka, czy pszenicy. W takich sytuacjach skuteczne będzie jedynie zastosowanie prawidłowo zbilansowanej diety eliminacyjnej np. bezglutenowej, czy bezmlecznej.

Skomentuj artykuł

Jola [ ]
Artykuł wprowadził nowe widobrze wiedzieć na co zwracać więcej uwagi,artykuł ,czytelnie napisany adomości,dziękuję

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.