Przepis na bezglutenowe krokiety z mięsem
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki dla 4 osób:
- Pół szklanki mleka
- Pół szklanki wody
- Szczypta soli
- Koncentrat mąki domowej BEZGLUTEN
- Olej do smażenia
- 2 cebule
- 40 dag mięsa mielonego
- Przyprawy: tymianek, majeranek, sól, pieprz BEZGLUTEN
- Bułka tarta BEZGLUTEN
- 2 łyżeczki zamiennika jajek BEZGLUTEN
- Świeża bazylia do dekoracji
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Mleko mieszamy z wodą, dodajemy sól i tyle mąki, aby powstało stosunkowo rzadkie ciasto. Powstałą masę wylewamy cienką warstwą na rozgrzaną patelnię teflonową, smażymy krótko z obu stron na złoty kolor. Czynność powtarzamy.
Równolegle, na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej mięso i przyprawy. Całość smażymy ok. 15-20 minut.
Na każdego naleśnika nakładamy kopiastą łyżkę farszu, rozcieramy i zwijamy ciasto, tworząc krokieta. Obtaczamy w mące, zamienniku jajka (przygotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu), a następnie bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru. Dekorujemy listkiem bazylii.