Przepis na bezglutenowe krokiety z mięsem

50 min.
Czas
przygotowania
4
ilość
porcji
trudne
Skala
trudności

Składniki:


Składniki dla 4 osób:

  • Pół szklanki mleka
  • Pół szklanki wody
  • Szczypta soli
  • Koncentrat mąki domowej BEZGLUTEN
  • Olej do smażenia
  • 2 cebule
  • 40 dag mięsa mielonego
  • Przyprawy: tymianek, majeranek, sól, pieprz BEZGLUTEN
  • Bułka tarta BEZGLUTEN
  • 2 łyżeczki zamiennika jajek BEZGLUTEN
  • Świeża bazylia do dekoracji

50 min.
Czas
przygotowania
4
ilość
porcji
trudne
Skala
trudności

Przygotowanie

Mleko mieszamy z wodą, dodajemy sól i tyle mąki, aby powstało stosunkowo rzadkie ciasto. Powstałą masę wylewamy cienką warstwą na rozgrzaną patelnię teflonową, smażymy krótko z obu stron na złoty kolor. Czynność powtarzamy.
Równolegle, na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej mięso i przyprawy. Całość smażymy ok. 15-20 minut.
Na każdego naleśnika nakładamy kopiastą łyżkę farszu, rozcieramy i zwijamy ciasto, tworząc krokieta. Obtaczamy w mące, zamienniku jajka (przygotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu), a następnie bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru. Dekorujemy listkiem bazylii.

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.