Ulepszone składy zdrowych produktów bezglutenowych

Decydując się na dietę bezglutenową, wiele osób zadaje sobie pytanie, czy produkty bezglutenowe są zdrowe. Otóż to zależy. Na rynku pojawia się coraz więcej artykułów bez glutenu, pochodzących od różnych producentów. Każdy jednak wytwarza produkty według własnych standardów i receptur. Stąd można się natknąć na wyroby z mało satysfakcjonującym składem. Jednak nie brakuje również produktów bezglutenowych wysokiej jakości, o których mowa niżej.

Zdrowe i bezglutenowe ciasta bez dodatku substancji zagęszczających

Wiele produktów bezglutenowych, a szczególnie ciast posiada w swym składzie substancje zagęszczające. Wśród konsumentów budzi to żywą dyskusję – szczególnie na widok gumy guar (E412) i gumy ksantanowej (E415). Obawy jednak są niepotrzebne, gdyż składniki te zalicza się do błonnika należącego do frakcji , który korzystnie wpływa na działanie układu trawiennego. Co więcej, guma guar jest surowcem roślinnym. Z kolei gumę ksantanową pozyskuje się w naturalnym procesie fermentacji węglowodanów.

Substancje te, podobnie jak gluten, odpowiadają za elastyczność, sprężystość i plastyczność produktów. W związku z tym ich wykorzystanie w procesie produkcji jest często konieczne. Jednak specjaliści firmy BEZGLUTEN nieustannie pracują nad możliwie najbardziej uproszczonym składem bezglutenowych produktów. Dzięki temu udało się sporządzić recepturę, która pozwala wytworzyć mieszanki zdrowych i bezglutenowych ciast wolnych od substancji zagęszczających jak np.:

  • Ciasto o smaku bananowym Bananowiec BEZGLUTEN,
  • Ciasto o smaku cytrynowym Cytrynowiec BEZGLUTEN,
  • Bezglutenowe ciasto z czekoladą BEZGLUTEN.

Składy tych słodkości są naprawdę krótkie, ponieważ firma BEZGLUTEN jest świadoma, że minimalizm w tym zakresie jest kluczowy. Co więcej, ciasta zostały wzbogacone o inulinę. Jest to błonnik z cykorii, będący naturalnym prebiotykiem, który stymuluje prawidłowy wzrost pożytecznych bakterii jelitowych. Ponadto produkty te wytworzone zostały bez dodatku cukru. Dzięki temu można samemu zastosować ulubiony słodzik i tym samym cukier wymienić na zdrowszą alternatywę np. ksylitol, a dodatkowo kontrolować jego ilość.

Bezglutenowe przekąski i ciasta bez tłuszczy trans

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wskazuje, że ilość tłuszczy trans w diecie nie powinna przekraczać 1%, a więc średnio licząc ok. 2 g na 2000 kcal. Te najczęściej pojawiają się w różnego rodzaju przekąskach i słodyczach, a można je spotkać pod postacią:

  • oleju palmowego,
  • tłuszczu roślinnego utwardzonego,
  • masła z mleka,
  • mleka zagęszczonego słodzonego,
  • oleju rzepakowego częściowo lub całkowicie utwardzonego.

Każdy ma czasem ochotę sięgnąć po przekąskę lub słodki smakołyk, szczególnie jak jest wiele pracy, a poziom energii spada. Dlatego BEZGLUTEN doskonali receptury tego typu produktów, by konsumenci w gąszczu przeróżnych artykułów mogli sięgnąć po jak najbardziej wartościową i zdrową przekąskę. Tego typu bezglutenową alternatywą bez tłuszczy trans i tłuszczy utwardzonych są ciastka owsiane BEZGLUTEN oraz nowa linia ciast w proszku o smaku:

slodycze bezglutenowe

Produkty bezglutenowe bez dodatku cukru

Kubki smakowe większości konsumentów przyzwyczajone są do sporych ilości cukru w spożywanych produktach. Jednak jak wiadomo pochłanianie go w nadmiernej ilość powoduje wiele chorób. Warto więc obniżyć jego zawartość w diecie, nie rezygnując z jakości wyrobów oraz ich wyjątkowego smaku. Prostym sposobem na zmniejszenie ilości cukru w diecie może być zmiana spożywanego dotychczas pieczywa na bezglutenowy chleb bez dodatku cukrów BEZGLUTEN.

Co więcej, warto czasami sięgnąć po mniej słodzone ciastka i zacząć powoli odzwyczajać się od nadmiernej słodyczy. Takie działanie przyniesie dla zdrowia wiele korzyści, a nawet pozwoli na wczesnym etapie ograniczyć cukier w diecie innych domowników. W tym celu popołudniową kawę warto wypić w towarzystwie ciastek bez dodatku cukrów BEZGLUTEN.

Zdrowe wegańskie produkty bez glutenu

Różnie skomponowane składy produktów firmy BEZGLUTEN sprawiają, że są one odpowiednie nie tylko dla celiaków, ale również dla:

  • osób na diecie niskobiałkowej (PKU),
  • trzymających linię,
  • aktywnych,
  • zdrowo się odżywiających,
  • ceniących sobie produkty wysokiej jakości.

Co więcej, z wielu bezglutenowych artykułów mogą korzystać również weganie. Dostępne w ofercie produkty doskonale sprawdzą się przy zdrowych i wegańskich śniadaniach bez glutenu. Szybki i prosty sposób na wegański, pożywny, ale również zdrowy posiłek to płatki ryżowe ricevita jabłko-cynamon – zapewnią one dużą dawkę energii oraz antyoksydantów.

Z kolei chcąc przygotować pożywne wegańskie kanapki do pracy i to w dodatku bez glutenu, warto sięgnąć po któryś z chlebów z dodatkiem surowców superfoods np. chleb wieloziarnisty z chia BEZGLUTEN, czy chleb ciemny z dynią i żurawiną BEZGLUTEN.

Podsumowanie

Wykorzystanie produktów bezglutenowych wysokiej jakości i najlepiej od monoproducentów sprawi, że przygotowywane posiłki będą zdrowsze i pozwolą wyeliminować wiele złych nawyków żywieniowych. Tym bardziej że wskazane artykuły bez glutenu sprawdzą się w przypadku stosowania różnych diet i odmiennej aktywności fizycznej. Przy ich wyborze należy jednak zwracać uwagę na skład, gdyż firmy, które nie specjalizują się w produkcji wyrobów bezglutenowych, mogą oferować produkty częściowo zanieczyszczone glutenem. Trzeba więc być czujnym i świadomym konsumentem.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.