Ciasta w proszku bez glutenu, czyli sposób na szybki poczęstunek dla gości

Jak zabrać się za przygotowanie bezglutenowego i smacznego poczęstunku dla gości? Z pewnością takie zadanie może okazać się czasochłonne – szczególnie gdy jednocześnie trzeba przyrządzić wytrawne oraz słodkie potrawy. Istnieje jednak sposób, by przyspieszyć pracę nad bezglutenowymi ciastami. W tym celu należy użyć ciast w proszku bez glutenu. Będą one stanowiły szybką, a jednocześnie smaczną przekąskę.

Ciasto czekoladowe w proszku bez glutenu

Doskonałym sposobem, na urozmaicenie słodkim aromatem bezglutenowego poczęstunku dla gości, będzie skorzystanie z ciasta czekoladowego w proszku bez glutenu. Jego ulepszony skład i zawartość kakao sprawiają, że w szybki sposób można uzyskać wypiek przypominający puszystą konsystencją i smakiem tradycyjnego murzynka. Dodatkowo, w opakowaniu znajduje się 30 g czekoladowych dropsów, które sprawią, że ciasto zyska na swej unikalności i z pewnością uszczęśliwi gości.

Składniki:

Przygotowanie

Mieszankę oraz wszystkie składniki należy umieścić w misce i wymieszać mikserem na najwyższych obrotach. Po uzyskaniu gładkiej masy można wsypać czekoladowe dropsy i całość wymieszać łyżką. Foremkę o wymiarach ok. 25 x 11 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do środka czekoladową masę. Przygotowanego w ten sposób bezglutenowego murzynka trzeba umieścić w piekarniku rozgrzanym do 170 °C i piec ok. 55 minut. Ciasto doskonale smakuje polane dodatkowo lukrem lub polewą czekoladową.

Gotowe ciasto cytrynowe w proszku

Nie każdy gość jednak zadowoli się ciastem czekoladowym, gdyż może mieć uczulenie na kakao. W związku z tym warto mieć w zanadrzu inną słodką alternatywę - dodatkowo taką, która wprowadzi na stół trochę orzeźwienia. Kolejny sposób na szybki poczęstunek dla gości co cytrynowiec w proszku bez glutenu.

Składniki:

Przygotowanie

Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W osobnej misce z cukrem, dodając olej i wodę, należy utrzeć żółtka. Po otrzymaniu jasnej masy powoli należy dodawać do niej pianę, mieszając łyżką. Po uzyskaniu jednolitego ciasta można je przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170 °C przez ok. 55 minut. Po wystudzeniu ciasto warto posypać dodatkowo cukrem pudrem, a przyozdobić świeżo startą skórką z cytryny.

Szybki pomysł na poczęstunek – babeczki bezglutenowe w proszku

Muffinki to słodkie wypieki, które stanowią nie tylko smaczny poczęstunek, ale są również szybką, bezglutenową przekąską. Takie rozwiązanie może zachwycić szczególnie dzieci, które nie zawsze mogą wysiedzieć przy stole i lubią szybko coś przekąsić. Warto więc pokusić się o wykonanie bezglutenowych babeczek w proszku, ponieważ zajmuje to tylko ok.  30 minut.

Składniki:

Przygotowanie

Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 °C. W tym czasie należy oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Następnie żółtka utrzeć z cukrem, olejem i mieszanką na babeczki. Po uzyskaniu odpowiednio gładkiej masy, całość należy połączyć z ubitą wcześniej pianą. Na blaszkę wyłożyć foremkami do babeczek, dołączone do opakowania i wypełnić je ciastem. Teraz bezglutenowe muffinki można włożyć do piekarnika i piec ok. 15-20 minut. Przed podaniem można je udekorować świeżymi owocami lub cukrem pudrem – w zależności od preferencji.

Sklepy produkty bezglutenowe

Sklepy produkty bezglutenowe

Podsumowanie

Ciasta w proszku bez glutenu to doskonały sposób na szybki poczęstunek dla gości. W dodatku różnorodna oferta tego typu bezglutenowych słodkości sprawia, że każdy znajdzie coś, co lubi. Można przygotować ciasto dla fanów czekoladowych wypieków, koneserów ciast przekładanych masą, ale również dla tych, którzy lubią kwaśne i orzeźwiające smaki.  Goście z pewnością docenią starania gospodarza, a przy okazji będą mieli okazję zachwycić się gamą rozmaitych smaków.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.