Bezglutenowa babka z migdałami

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"

Autor: Wojtek z Stargardu

Składniki:

Składniki:

200 g Multi Mix Bezgluten
150 g mielonych migdałów
150 g cukru
4 jajka
100 ml oleju roślinnego
100 ml mleka (można użyć roślinnego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Szczypta soli
Cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"

Autor: Wojtek z Stargardu

Przygotowanie

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej, mleko i ekstrakt waniliowy, a następnie dokładnie wymieszaj. W osobnej misce połącz mąkę bezglutenową, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrej mieszanki, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą.

Przelej ciasto do formy na babkę, wcześniej natłuszczonej. Piecz przez 40-50 minut, aż babka będzie złocista i sucha w dotyku. Sprawdź patyczkiem – powinien wyjść suchy. Po upieczeniu, odstaw do ostygnięcia, a następnie posyp cukrem pudrem.

Zobacz inne przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.