Burgery z pieczonych buraków i kaszy jaglanej

40 min.
Czas
przygotowania
9
ilość
porcji
średnie
Skala
trudności

Składniki:

Składniki na 9 buraczanych burgerów:

  • 1 szklanka zblendowanych buraków (pieczonych lub gotowanych)
  • >1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej BEZGLUTEN
  • ½ szklanki zblendowanych pestek dyni (lub pokruszonych)
  • 1 łyżka posiekanych orzeszków pinii (niekoniecznie)
  • 1 jajko lub zamiennik jajka BEZGLUTEN przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu
  • 2 kopiaste łyżki mąki jaglanej bezglutenowej
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego BEZGLUTEN
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

Składniki dodatkowe:

40 min.
Czas
przygotowania
9
ilość
porcji
średnie
Skala
trudności

Przygotowanie

Wszystkie składniki hamburgera wrzucamy do miski i mieszamy ze sobą, tworząc jednolitą masę, a następnie formujemy okrągłe hamburgery i układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.20 minut w temp. 200 stopni, a następnie przewracamy na drugą stronę, zmniejszamy temp do 170 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Na ostatnie dwie minuty wkładamy do piekarnika przekrojone na dwie części bułki hamburgerowe.
Na gorące bułki kładziemy sałatę lub rukolę, cebulę, ketchup, kiełki i upieczonego burgera. Przykrywamy drugą częścią bułki i podajemy od razu na stół!
Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.