Przepis na bezglutenowe leczo z makaronem

40-50 min.
Czas
przygotowania
2
ilość
porcji
średnie
Skala
trudności

Składniki:


Składniki dla 2 osób:

40-50 min.
Czas
przygotowania
2
ilość
porcji
średnie
Skala
trudności

Przygotowanie

Cukinię obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Papryki kroimy w ćwiartki, usuwamy środek z pestkami a resztę kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i także kroimy w pół talarki. Papryczkę chili siekamy tasakiem.
Cebulę podsmażamy na oliwie do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy papryki i cukinię, całość smażymy 10 minut na dużym ogniu, stale mieszając, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy ok. 15-25 minut (w zależności od preferencji) na średnim ogniu pod przykryciem. Dodajemy sos pomidorowy, sól oraz przyprawy do smaku, 
a także pokrojone w 1 cm talarki parówki. Całość podgrzewamy na małym ogniu i przystępujemy do gotowania makaronu.
Tagliatelle wrzucamy do gorącej, osolonej wody z dodatkiem oliwy, gotujemy zgodnie z czasem, podanym na opakowaniu (ok.7-8 minut), a następnie odsączamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
Gotowy makaron wykładamy na talerze, polewamy grubą warstwą leczo a całość polewamy oliwą z oliwek. Smacznego!


Uwaga: papryczka chili jest dość ostra, sami decydujemy, ile jej dodamy. Dla złagodzenia ostrości możemy dodać ją do potrawy w całości, wydrążając wcześniej pestki, a następnie wyjąć ją, przed podaniem.

 

 

 

 

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.