Makaron gryczany z koperkiem
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
- 2 szklanki makaronu gryczanego Al. Dente marki BEZGLUTEN
- 1 mały kalafioro-brokuł
- 1 mała cebula
- ½ pora
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki koperku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ½ szklanki tartej mozarelli
- Przegotowana woda
- 2 łyżki orzechów włoskich
- sól do smaku
- Pieprz czarny BEZGLUTEN do smaku
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 10 minut, a następnie odcedzamy. Cebulę i pora kroimy w krążki i podsmażamy na maśle ok. 10 minut.
Kalafiora wrzucamy do wrzątku na 5 minut, a następnie przekładamy do blendera. Dodajemy podsmażoną cebulę i pora, koperek, oliwę oraz orzechy i ser. Całość mieszamy. Dodajemy przegotowaną wodę do uzyskania pożądanej konsystencji, a następnie dodajemy do smaku sól i pieprz.
Tak przygotowany sos mieszamy z makaronem i przekładamy na talerze. Dekorujemy świeżym koperkiem.
Smacznego!