Makaron gryczany z koperkiem
![Makaron gryczany](../cache/przepisy/poprawione/033_makaron-gryczany-z-koperkiem/przepisy_033.jpg_alpha-127_cr-hp_776x517_gd.jpg)
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-1.png)
przygotowania
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-5.png)
porcji
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-6.png)
trudności
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
- 2 szklanki makaronu gryczanego Al. Dente marki BEZGLUTEN
- 1 mały kalafioro-brokuł
- 1 mała cebula
- ½ pora
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki koperku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ½ szklanki tartej mozarelli
- Przegotowana woda
- 2 łyżki orzechów włoskich
- sól do smaku
- Pieprz czarny BEZGLUTEN do smaku
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-1.png)
przygotowania
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-5.png)
porcji
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-6.png)
trudności
Przygotowanie
Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 10 minut, a następnie odcedzamy. Cebulę i pora kroimy w krążki i podsmażamy na maśle ok. 10 minut.
Kalafiora wrzucamy do wrzątku na 5 minut, a następnie przekładamy do blendera. Dodajemy podsmażoną cebulę i pora, koperek, oliwę oraz orzechy i ser. Całość mieszamy. Dodajemy przegotowaną wodę do uzyskania pożądanej konsystencji, a następnie dodajemy do smaku sól i pieprz.
Tak przygotowany sos mieszamy z makaronem i przekładamy na talerze. Dekorujemy świeżym koperkiem.
Smacznego!
![Produkt bez skrobi pszennej](../cache/oznaczenia/bez_skrobi.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)
![Produkt bezglutenowy](../cache/oznaczenia/symbol-1.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)