Bezglutenowe świąteczne pierniczki - przepis
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki na pierniczki:
- 50 ml miodu
- 50 ml cukru
- 50 ml masła
- 100ml koncentratu mąki domowej BEZGLUTEN
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia BEZGLUTEN
- 50 ml orzechów włoskich
- 2 łyżeczki Garam Masala lub przyprawy do pierników lub mieszanki cynamonu, goździków, kardamonu i pieprzu
Składniki na lukier:
- 100ml cukru pudru
- 6 łyżeczek soku z cytryny
Dodatkowo: dozwolone posypki, pokruszone orzechy lub inne ozdoby
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Miód i cukier roztop w garnuszku. Dodaj pozostałe składniki, całość zblenduj. Tak przygotowaną masę rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3-4mm. Wytnij kształt gwiazdek i włóż do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut.
Przygotowujemy lukier. Cukier blendujemy z sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej masy. Gotowym lukrem smarujemy pierniczki i ozdabiamy ulubionymi dodatkami.