Wielkanocny pleśniak

Przepis zdobył nagrodę dodatkową w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"
Autorka: Justyna Bieszke
Składniki:
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki Bezgluten multi mix
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Bezgluten
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 150 g masła
- słoik "czekośliwki" (lub innych powideł/dżemu)
Przepis zdobył nagrodę dodatkową w konkursie kulinarnym "Wielkanoc na słodko"
Autorka: Justyna Bieszke
Przygotowanie
Mąkę i proszek do pieczenia wysypujemy na blat. Dodajemy posiekane masło oraz 3 żółtka (białka odkładamy na bok). Wszystko ze sobą łączymy i wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu dzielimy na 3 części - do jednej z nich dodajemy kakao i ponownie wyrabiamy. Każdą kulkę ciasta owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki.
Ubijamy białka na sztywną pianę, dodając do nich stopniowo cukier (najlepiej po jednej łyżce).
Po ubiciu piany wyciągamy schłodzone ciasto z lodówki. Jedną jasną kulkę rozkładamy na dnie blaszki (u mnie tortownica 20 cm). Na ciasto układamy powidła. Na powidła ścieramy na tarce (lub "skubiemy") ciemne ciasto. Na ciemne ciasto nakładamy ubitą pianę. Na pianę ścieramy (lub "skubiemy") ostatnią kulkę jasnego ciasta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do 180° C góra-dół i pieczemy około 40-45 minut.