3 pomysły na bezglutenowe farsze do jajek
Jajka szczególnie zyskują na popularności w okresie wielkanocnym. Podawane są w wersjach na twardo, na miękko, w koszulkach, jako ozdobne pisanki, oraz dodatki do sałatek czy żurku. Jednym z ciekawszych rozwiązań na ich wykorzystanie podczas wielkanocnego gotowania jest przyrządzenie faszerowanych jajek. Poniżej kilka pomysłów, jak wypełnić je bezglutenowym farszem.
Bezglutenowy farsz do jajek z awokado
Kulinarnym wielkanocnym zwyczajem jest łączenie jajek z majonezem, chrzanem lub ćwikłą. Niestety te produkty bardzo często zawierają gluten, o ile korzystamy z tych gotowych dostępnych na sklepowych pułkach. Majonez, chrzan, czy ćwikłę można przygotować jednak samemu i nie obawiać się o gluten, warto jednak w zastępstwie wykorzystać równie smaczną masę w postaci awokado.
Składniki:
- 4 jajka (ugotowane na twardo)
- 1 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ pęku szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- Sól,
- Pieprz czarny mielony bezglutenowy BEZGLUTEN
- Czosnek granulowany bezglutenowy BEZGLUTEN.
Najpierw należy ugotować jajka. W tym czasie awokado przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Następnie wydrążyć środek i wrzucić do miski. Ząbek czosnku oraz szczypiorek należy drobno pokroić i dodać do naczynia. Całość przyprawić według uznania pieprzem, solą, czosnkiem granulowanym oraz sokiem z cytryny. Jeśli natrafiliśmy na miękkie awokado typu hass, masę można rozgnieść i wymieszać widelcem. Jeśli było twardsze zmiksować blenderem. Gdy jajka są już gotowe należy je obrać, oddzielić od żółtek, które wrzucamy do masy i wymieszać. Tak przygotowanym farszem można nadziewać jajka.
Jajka faszerowane łososiem i chrzanem
Coraz częściej podczas wielkanocnego śniadania można na stole dostrzec ryby. Nie tylko jako główne składniki potrawy np. śledzie w śmietanie, czy ryba po grecku, ale również, jako pasty czy składniki sałatek. Doskonałym pomysłem na urozmaicenie sposobu podawania jajek jest nafaszerowanie ich łososiem.
Składniki:
- 4 jajka (ugotowane na twardo)
- 100 g łososia wędzonego
- ½ pęczka szczypiorku
- ½ pęczka koperku
- 2 łyżki soku z cytryny (lub octu)
- 2 laski chrzanu
- Sól, pieprz czarny mielony bezglutenowy BEZGLUTEN
Jajka należy ugotować na twardo. Następnie zetrzeć chrzan na najmniejszych oczkach. Po starciu przelać go wrzątkiem i doprawić wedle uznania sokiem z cytryny lub octem (najlepiej winnym lub jabłkowym). Szczypiorek i koperek należy drobno posiekać i dodać do chrzanu. Ugotowane jajka obrać, przekroić na pół, a same żółtka zmieszać z masą chrzanową. Na końcu masę warto doprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem można wypełnić jajka, a na ich górę wyłożyć zwinięte plasterki łososia.
POLECANE PRODUKTY:
Jajka faszerowane pieczarkami
Kolejny sposób na przygotowanie bezglutenowego farszu do jajek bez majonezu to wykorzystanie prostego, ale wyrazistego połączenia cebuli oraz pieczarek. Nim jajka się ugotują, można zacząć przyrządzać smaczny farsz.
Składniki:
- 4 jajka (ugotowane na twardo)
- ½ opakowania kiełków z rzodkiewki
- 1 cebula
- 3 pieczarki brunatne
- Sól
- Pieprz czarny mielony bezglutenowy BEZGLUTEN
- Oliwa z oliwek
Na patelni trzeba rozgrzać oliwę z oliwek, a następnie wrzucić starte pieczarki oraz pokrojoną w dobrą kosteczkę cebulę. Gdy jajka się ugotują, trzeba je wystudzić, a po obraniu oddzielić białka od żółtek. Kiedy cebula i pieczarki odpowiednio zmiękną, można wymieszać je z żółtkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec pozostaje udekorować danie kiełkami rzodkiewki.
Podsumowanie
Wielkanoc to czas, gdy na stole pojawiają się rozmaite potrawy – nie tylko bezglutenowe faszerowane jajka. Jeśli podczas świątecznego gotowania będziemy ostrożni i dokładnie przeanalizujemy skład używanych produktów, z pewnością uda się uniknąć dolegliwości związanych ze spożyciem glutenu. Warto więc korzystać z różnych pomysłów na bezglutenowe potrawy wielkanocne i cieszyć się smakiem świąt.
Skomentuj artykuł