6 pomysłów na szybki obiad z makaronem kukurydzianym

Makaron w codziennej diecie to jedno z głównych źródeł węglowodanów. Wyróżnia się wiele jego rodzajów, a jednym z nich jest naturalnie bezglutenowy makaron kukurydziany. Doskonały nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej, ale też dla diabetyków. Jest lekkostrawny i nie podnosi gwałtownie stężenia glukozy we krwi. Ponadto jest źródłem witamin np. A, B, czy E oraz błonnika. Warto włączyć go do swojej diety i sprawdzić kilka przepisów na szybki obiad z makaronem kukurydzianym.

Makaron kukurydziany po meksykańsku

Makaron kukurydziany doskonale sprawdzi się w ostrych daniach w połączeniu z mięsem. Stąd też pomysł na jego wydanie w wersji meksykańskiej.

Składniki (na 2 porcje):

Na początku należy ugotować makaron. W tym czasie na patelnię można przełożyć mięso mielone – najlepiej wołowe. Następnie w kostkę należy pokroić paprykę, cebulę, czosnek i papryczkę chili i dodać je do mięsa. Całość można delikatnie podlać wodą, by warzywa bardziej zmiękły. Na końcu wlać do warzyw pomidorową passatę i dodać pomidory z puszki (krojone) oraz konserwową kukurydzę i czarną fasolę.

Istotne są przyprawy. Zwolennicy ostrych smaków mogą doprawić danie pieprzem i ostrą papryką. Z kolei fani łagodniejszych smaków granulowanym czosnkiem i słodką papryką. Teraz wystarczy odcedzić ugotowany makaron (najlepiej al dente) i wyłożyć go na talerz. Kolejno na wierzch nałożyć porcję mięsa i warzyw z patelni i przyozdobić świeżą pietruszką.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Makaron kukurydziany z grillowanymi warzywami (sezonowymi)

Poszczególne warzywa i owoce mają swoje sezony, w których cieszą się szczególną dorodnością i popularnością. Warto więc korzystać z tych okresów i sięgać po tego rodzaju produkty. Latem jednymi z najchętniej wybieranych warzyw są cukinia i fasolka szparagowa. Ich odpowiednie przyrządzenie pozwoli przygotować szybkie, pożywne, a przede wszystkim smaczne danie.

Składniki (na 2 porcje):

Do gotującej się wody należy wrzucić kukurydziany makaron. Cukinię i fasolkę szparagową należy opłukać i przyciąć ich końce. Cukinię pokroić w talarki ok. 0,5 cm. Fasolkę należy wrzucić na wrzątek i gotować przez 4 minuty. Kolejno warzywa oprószyć pieprzem, natrzeć czosnkiem i oliwą z oliwek, a następnie wyłożyć na grilla na folii aluminiowej lub na grillową patelnię. Później grillujące się warzywa posypać kozim serem i tymiankiem. Zdjąć je po kilku minutach, gdy zmiękną i zarumienią się. Na talerzu udekorować całość listkami świeżej bazylii.

Makaron kukurydziany z sosem śmietanowo-serowym

Jednym z najszybszych sposobów przygotowania obiadu jest podanie makaronu z sosem. Podczas przyrządzania tego dania należy zadbać jednak o szczegóły, tak by dorównywało ono swym smakiem i konsystencją nawet bardziej czasochłonnym potrawom.

Składniki (na 2 porcje):

Makaron należy ugotować w osolonej wodzie. Warto wybrać makaron kukurydziany typu penne tzw. rurki. Dzięki temu sos wypełni jego środek i stanie się nadzieniem. Na patelni należy rozgrzać masło i zarumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Teraz trzeba zmniejszyć ogień i wlać na patelnię śmietankę. Do całości dodać trochę mąki bezglutenowej (np. kukurydzianej) i wymieszać. Na patelnię dodać starty ser żółty i pokrojony w plastry pleśniowy. Sos mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy będzie gotowy można do niego przełożyć makaron i wymieszać (najlepiej al dente). Po wyłożeniu porcji na talerz - bezpośrednio dodać pomidorki koktajlowe i całość posypać świeżym koprem.

Makaron kukurydziany z pesto i szparagami

Kolejna odsłona szybkiego i smacznego obiadu z bezglutenowym makaronem to wersja na zielono, czyli z bazyliowym pesto i świeżymi szparagami. Warto skorzystać z tego warzywa, tym bardziej że na sklepowych półkach pojawia się ono jedynie latem. W przypadku tego dania, pesto warto przygotować samemu, gdyż te gotowe często zagęszczane są mąką pszenną i zawierają gluten.

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g Makaronu kukurydzianego Macaronii BEZGLUTEN
  • 250 g zielonych szparagów
  • ½ pęczka bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
  • Pieprz czarny mielony bezglutenowy BEZGLUTEN

Makaron należy wrzucić do wrzątku i gotować według przepisu na opakowaniu. Bazylię, oliwę z oliwek, starty parmezan, sok z cytryny, czosnek oraz ziarna słonecznika z odrobiną pieprzu i soli wrzucamy do blendera i miksujemy. Szparagi należy obmyć i odciąć twarde końce. Na grillowanej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na 5 minut wyłożyć na nią szparagi. Poczekać aż zmiękną i się zarumienią. Teraz wystarczy makaron wymieszać z pesto i wyłożyć na talerz, a obok podać szparagi. Całość posypać parmezanem i pieprzem.

Makaron kukurydziany z tofu – danie wegańskie

Jak zrobić szybki, smaczny i pełnowartościowy obiad bezglutenowy, a do tego wegański? Dobrą alternatywą białka dla wegan, wegetarian i osób z alergią na białko mleka krowiego jest tofu. Twarożek z soi może zastąpić popularne sery, czy mięso i będzie wartościowym źródłem białka oraz wapnia, żelaza i magnezu. Warto wykorzystać potencjał tego chińskiego przysmaku i poeksperymentować w kuchni z makaronem kukurydzianym i tofu.

Składniki (na 2 porcje):

  • 100 g Makaronu kukurydzianego Fusilli BEGLUTEN
  • 100 g pora
  • 1 marchewka
  • 150 g tofu wędzonego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek sosu sojowego bezglutenowego
  • limonka
  • świeża mięta

Na początek należy ugotować makaron kukurydziany, odcedzić i przelać zimną wodą. Por należy pokroić w cienkie plasterki, czosnek wycisnąć przez praskę, a marchewkę i imbir zetrzeć na tarce. Następnie na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć warzywa ok. 5 minut. Po tym czasie przełożyć na patelnie pokrojone w kostkę tofu oraz makaron. Teraz na patelnie wystarczy dodać sos sojowy i wymieszać. Całość można przełożyć na talerze i na końcu skropić sokiem z limonki i przyozdobić świeżą miętą.

Makaron kukurydziany spaghetti

Jednym z najpopularniejszych makaronowych specjałów jest włoskie spaghetti. To bardzo szybkie i pożywne danie, które doskonale sprawdzi się w przypadku grupowych czy rodzinnych obiadów. Nawet wtedy, gdy przyjdzie nam gościć wegetarian, czy bezglutenowców. A to dlatego, że każdy składnik można nakładać osobno.

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 g makaronu kukurydzianego Spaghetti BEZGLUTEN
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 duże pomidory
  • 2 saszetki sosu pomidorowego neapolitańskiego bezglutenowego 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny mielony bezglutenowy BEZGLUTEN

Makaron należy, wrzuć na wrzątek i odcedzić w momencie, gdy będzie al dente. W osobnym rondelku z wodą należy rozrobić sos pomidorowy neapolitański. Następnie wstawić go na mały ogień i mieszać do uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji. Kolejno na patelni trzeba rozgrzać oliwę z oliwek i na niej podsmażyć pokrojone w kostkę pomidory oraz cebulę. Tak przyrządzone warzywa połączyć z sosem i wymieszać. Osobno na patelni z posiekaną cebulką i odrobiną pieprzu oraz soli przyrządzić mięso mielone. Makaron, sos oraz mięso przełożyć do osobnych misek i wyłożyć na stół tak, by wszyscy mogli się częstować i indywidualnie dobrać proporcje poszczególnych składników.

Podsumowanie

Odpowiedzi na pytanie, z czym jeść makaron kukurydziany jest wiele. Włączenie go do jadłospisu poszerza kulinarne możliwość zwłaszcza, gdy stroni się od pszenicy.  Zbilansowana dieta musi być zaopatrzona w dobre źródła węglowodanów, a właśnie takich dostarcza naturalnie bezglutenowy makaron kukurydziany. Doskonale smakuje on w kompozycji z mięsem, warzywami, różnego rodzaju sosami, serami, czy tofu. Co więcej, można go stosować, nie tylko, jako składnik głównego dania. Makaron kukurydziany w postaci nitek świetnie sprawdzi się również, jako dodatek do zup np. rosołu.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.