6 pomysłów na zupy i chłodniki bezglutenowe idealne na lato
Chłodnik to doskonały sposób na obiad w gorące dni. Choć równie dobrze sprawdzi się, jako pełnowartościowy i bezglutenowy posiłek przez cały rok. To dlatego, że chłodniki wykonuje się również z jesiennych i wiosennych warzyw sezonowany, gdy temperatura jest nieco niższa. W polskiej kuchni można znaleźć wiele przepisów na zimne zupy. Po więcej inspiracji sięgamy jednak do kuchni hiszpańskiej, francuskiej, bałkańskiej, litewskiej oraz węgierskiej.
Polski chłodnik – bezglutenowa zupa szczawiowa
Na samym początku warto zacząć od czegoś, co jest nam dobrze znane, a więc od zupy szczawiowej. Jest to tradycyjny polski chłodnik, który mimo upływu lat wciąż sprawdza się w wielu polskich kuchniach. Szczególnie w kwietniu i maju, gdy trwa sezon na szczaw. Ponadto jego liście zawierają dużą ilość witaminy A, która wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Co więcej, spożywanie szczawiu może pomoc w problemach trawiennych, gdyż jest on bogaty w garbniki.
Składniki:
- 150 g szczawiu
- 2 ogórki
- 250 ml śmietany 12%
- 250 mln kefiry
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 1 pęczek kopru świeżego
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 jaja z wolnego wybiegu,
- ząbek czosnku,
- pieprz czarny mielony bezglutenowy BEZGLUTEN.
Przygotowanie:
Szczaw należy umyć, posiekać i gotować 5 minut w bulionie warzywnym. Następnie wywar trzeba ostudzić i wtedy można dodać do niego kefir oraz śmietanę, a całość dokładnie wymieszać. Teraz pozostaje posiekać szczypiorek oraz koper, ogórka zetrzeć na tarce, a ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Tak rozdrobnione warzywa należy dodać do powstałego kremu i ponownie dobrze wymieszać. Na końcu doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z przepołowionym jajkiem na twardo i świeżym koprem na wierzchu.
Litewski wegański chłodnik – bezglutenowa i bezmleczna botwinka
Chłodnik z botwinki, choć uznawany za litewski jest równie popularną zimną zupą na polskich stołach, jak zupa szczawiowa. Oba dania przyrządza się bardzo podobnie – z tą różnicą, że głównym składnikiem chłodnika litewskiego są liście botwinki. Dzięki temu danie zyskuje piękny i apetyczny różowy kolor. Co więcej, przyrządzając go według odpowiedniego przepisu, można zrobić bezglutenowy i bezmleczny chłodnik z botwinki w wersji dla wegan.
Składniki:
- pęczek botwinki
- 1 zielony ogórek
- 500 ml jogurtu sojowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 rzodkiewki
- pęczek świeżego kopru
- pęczek świeżego szczypiorku
- ząbek czosnku
- 3 jajka (w wersji wegetariańskiej – nie wegańskiej)
- pieprz czarny mielony bezglutenowy BEZGLUTEN
- czosnek granulowany bezglutenowy BEZGLUTEN.
Przygotowanie:
Botwinkę należy umyć, a następnie posiekać razem z buraczkami i gotować w bulionie warzywnym – do czasu, aż buraczki i liście zmiękną. Wtedy należy odstawić garnek do wystudzenia i zająć się resztą składników. Ogórki i rzodkiewkę należy zetrzeć na tarce, koperek i szczypiorek drobno posiekać, a ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Do wystudzonej botwinki można wlać jogurt sojowy i dokładnie wymieszać. Teraz trzeba dodać rozdrobnione warzywa, całość przyprawić i ponownie dokładnie wymieszać. Wegański i bezglutenowy chłodnik z botwinki podawać z przepołowionym jajkiem na twardo i świeżym szczypiorkiem na wierzchu.
POLECANE PRODUKTY:
Hiszpański chłodnik – bezglutenowe gazpacho
Będąc na wakacjach w Hiszpanii, nie sposób nie spróbować tradycyjnego gazpacho. Podobnie będąc w upalny dzień we własnej kuchni, nie sposób spędzać cały dzień na gotowaniu. Dlatego warto latem wprowadzić do jadłospisu trochę śródziemnomorskich aromatów i przygotować szybkie i proste bezglutenowe gazpacho.
Składniki:
- 800 g pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- ½ cebuli
- ½ cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- mini bagietki bezglutenowe BEZGLUTEN
- kolendra
- pieprz czarny mielony bezglutenowy BEZGLUTEN
- papryka słodka mielona bezglutenowa BEZGLUTEN
Przygotowanie:
Pierwszy krok do przygotowania bezglutenowego gazpacho to sparzenie pomidorów i obranie ich ze skórki. Następnie wszystkie warzywa należy posiekać w kostkę – pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, oraz chili. Rozdrobnione produkty wrzucić do miski lub garnka i dodać do nich ocet, oliwę, sok z połówki cytryny oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i dodać miąższ z bezglutenowych bagietek. Danie jest gotowe do podania.
Francuski chłodnik vichyssoise – bezglutenowa zupa z pora
Kuchnia francuska może sugerować wykwintność i skomplikowane receptury. Jednak nie można tego powiedzieć o francuskiej zupie na zimno vichyssoise. Do przygotowania bezglutenowej zupy z pora i zmienników potrzeba niewiele składników i czasu, a jej smak potrafi naprawdę zachwycić.
Składniki:
- 2 pory
- 0,5 kg ziemniaków
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 1½ łyżki oliwy z oliwek
- 125 ml śmietanki kremówki 30% bezglutenowej (crème fraîche)
- natka pietruszki
- pieprz czarny mielony bezglutenowy BEZGLUTEN
- czosnek granulowany bezglutenowy BEZGLUTEN.
Przygotowanie:
Pora należy posiekać w plasterki, a cebulę, czosnek oraz ziemniaki w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać oliwę i podsmażyć rozdrobnione warzywa. Kiedy zmiękną i staną się szkliste, wlać bulion i gotować ok. 30 minut. Następnie po ostygnięciu zmiksować warzywa, dodać śmietankę oraz przyprawy i ponownie zagotować zupę. Teraz wystarczy ją schłodzić i podawać na zimno ze świeżą natką pietruszki na wierzchu.
Bałkański chłodnik tarator – bezglutenowa zupa z ogórków
Z zimną zupą z ogórków można spotkać się głównie w Bułgarii, ale jest także dość częstym daniem w menu innych bałkańskich restauracji. Tarator można przygotować w dwóch wersjach ze zsiadłym mlekiem i bez zsiadłego mleka (zastępując je octem i bulionem). Niżej podajemy jednak przepis na tradycyjny chłodnik z ogórków bez glutenu na zsiadłym mleku.
Składniki:
- 700 ml zsiadłego mleka
- 50 ml śmietanki 30%
- 2 świeże ogórki
- ½ pęczka szczypiorku
- natka pietruszki
- kolendra
- świeży koper
- pieprz czarny mielony bezglutenowy BEZGLUTEN.
Przygotowanie:
Przygotowanie bezglutenowego chłodnika w wersji bałkańskiej jest bardzo proste. Zsiadłe mleko należy zmieszać ze śmietanką. Następnie obrać ogórki i pokroić w kostkę. Dodać do nich posiekany szczypiorek, natkę, koper oraz przyprawy. Całość należy wrzucić do mieszanki mleka oraz śmietanki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 2-3h. Po tym czasie bezglutenowy chłodnik można podawać przyozdobiony świeżym koprem.
Węgierski chłodnik hideg meggyleves – bezglutenowa zupa wiśniowa
Ostatnia propozycja spośród 6 bezglutenowych chłodników to węgierska zupa wiśniowa. Zupełnie odmienne danie sporządzone z owoców. Dzięki temu chłodnik ten zyskuje wyrazisty i nietuzinkowy słodki posmak. Podany przed głównym wytrawnym daniem potrafi świetnie zaostrzyć apetyt.
Składniki:
- 0,5 kg wiśni (świeże lub mrożone)
- 250 g jogurtu greckiego
- 200 ml śmietany 12%
- ½ cytryny
- 1,5 łyżki mąki owsianej bezglutenowej BEZGLUTEN
- goździki
- laska cynamonu
- ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
Do przygotowania węgierskiej zupy z wiśni bez glutenu na początku należy przyrządzić wywar z aromatycznych przypraw. W 200 ml wody należy przez ok. 4 minuty gotować laskę cynamonu, goździki, ziele angielskie, skórkę z cytryny oraz sok z połowy cytryny. Konsystencję podczas gotowania należy zagęścić, dodając mąkę rozrobioną w 100 ml wody (najlepiej przez sito, by uniknąć grudek) i gotować jeszcze przez 4 minuty.
Kiedy wywar jest gotowy, należy w osobnym garnku zagotować w 0,5 l wody wypestkowane wiśnie – również ok. 4 minuty. Do garnka z wiśniami dodać wywar i doprowadzić całość do wrzenia, dokładnie mieszając. Zupa powinna być już gotowa, ale przed podaniem należy ją dobrze schłodzić. Węgierską zupę z wiśni warto podawać ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i płatkami migdałów.
Podsumowanie
Wiele kuchni może pochwalić się ciekawymi przepisami na przyrządzenie zimnej zupy. Warto z nich skorzystać i urozmaicać swój jadłospis. Tym bardziej, że do ich przygotowania na ogół używa się warzyw, a czasami nawet owoców, które są naturalnie bezglutenowe. Z kolei, jeśli chłodnik trzeba zagęścić, to śmiało można użyć do tego bezglutenowej mąki.
Skomentuj artykuł