6 pomysłów na zupy i chłodniki bezglutenowe idealne na lato

Chłodnik to doskonały sposób na obiad w gorące dni. Choć równie dobrze sprawdzi się, jako pełnowartościowy i bezglutenowy posiłek przez cały rok. To dlatego, że chłodniki wykonuje się również z jesiennych i wiosennych warzyw sezonowany, gdy temperatura jest nieco niższa. W polskiej kuchni można znaleźć wiele przepisów na zimne zupy. Po więcej inspiracji sięgamy jednak do kuchni hiszpańskiej, francuskiej, bałkańskiej, litewskiej oraz węgierskiej.

Polski chłodnik – bezglutenowa zupa szczawiowa

Na samym początku warto zacząć od czegoś, co jest nam dobrze znane, a więc od zupy szczawiowej. Jest to tradycyjny polski chłodnik, który mimo upływu lat wciąż sprawdza się w wielu polskich kuchniach. Szczególnie w kwietniu i maju, gdy trwa sezon na szczaw. Ponadto jego liście zawierają dużą ilość witaminy A, która wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Co więcej, spożywanie szczawiu może pomoc w problemach trawiennych, gdyż jest on bogaty w garbniki.

Składniki:

  • 150 g szczawiu
  • 2 ogórki
  • 250 ml śmietany 12%
  • 250 mln kefiry
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 1 pęczek kopru świeżego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 jaja z wolnego wybiegu,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz czarny mielony bezglutenowy BEZGLUTEN.

Przygotowanie:

Szczaw należy umyć, posiekać i gotować 5 minut w bulionie warzywnym. Następnie wywar trzeba ostudzić i wtedy można dodać do niego kefir oraz śmietanę, a całość dokładnie wymieszać. Teraz pozostaje posiekać szczypiorek oraz koper, ogórka zetrzeć na tarce, a ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Tak rozdrobnione warzywa należy dodać do powstałego kremu i ponownie dobrze wymieszać. Na końcu doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z przepołowionym jajkiem na twardo i świeżym koprem na wierzchu.

Litewski wegański chłodnik – bezglutenowa i bezmleczna botwinka

Chłodnik z botwinki, choć uznawany za litewski jest równie popularną zimną zupą na polskich stołach, jak zupa szczawiowa. Oba dania przyrządza się bardzo podobnie – z tą różnicą, że głównym składnikiem chłodnika litewskiego są liście botwinki. Dzięki temu danie zyskuje piękny i apetyczny różowy kolor. Co więcej, przyrządzając go według odpowiedniego przepisu, można zrobić bezglutenowy i bezmleczny chłodnik z botwinki w wersji dla wegan.

Składniki:

Przygotowanie:

Botwinkę należy umyć, a następnie posiekać razem z buraczkami i gotować w bulionie warzywnym – do czasu, aż buraczki i liście zmiękną. Wtedy należy odstawić garnek do wystudzenia i zająć się resztą składników. Ogórki i rzodkiewkę należy zetrzeć na tarce, koperek i szczypiorek drobno posiekać, a ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Do wystudzonej  botwinki można wlać jogurt sojowy i dokładnie wymieszać. Teraz trzeba dodać rozdrobnione warzywa, całość przyprawić i ponownie dokładnie wymieszać. Wegański i bezglutenowy chłodnik z botwinki podawać z przepołowionym jajkiem na twardo i świeżym szczypiorkiem na wierzchu.

Hiszpański chłodnik – bezglutenowe gazpacho

Będąc na wakacjach w Hiszpanii, nie sposób nie spróbować tradycyjnego gazpacho. Podobnie będąc w upalny dzień we własnej kuchni, nie sposób spędzać cały dzień na gotowaniu. Dlatego warto latem wprowadzić do jadłospisu trochę śródziemnomorskich aromatów i przygotować szybkie i proste bezglutenowe gazpacho.

Składniki:

Przygotowanie:

Pierwszy krok do przygotowania bezglutenowego gazpacho to sparzenie pomidorów i obranie ich ze skórki. Następnie wszystkie warzywa należy posiekać w kostkę – pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, oraz chili. Rozdrobnione produkty wrzucić do miski lub garnka i dodać do nich  ocet, oliwę, sok z połówki cytryny oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i dodać miąższ z bezglutenowych bagietek. Danie jest gotowe do podania.

Francuski chłodnik vichyssoise – bezglutenowa zupa z pora

Kuchnia francuska może sugerować wykwintność i skomplikowane receptury. Jednak nie można tego powiedzieć o francuskiej zupie na zimno vichyssoise. Do przygotowania bezglutenowej zupy z pora i zmienników potrzeba niewiele składników i czasu, a jej smak potrafi naprawdę zachwycić.

Składniki:

Przygotowanie:

Pora należy posiekać w plasterki, a cebulę, czosnek oraz ziemniaki w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać oliwę i podsmażyć rozdrobnione warzywa. Kiedy zmiękną i staną się szkliste, wlać bulion i gotować ok. 30 minut. Następnie po ostygnięciu zmiksować warzywa, dodać śmietankę oraz przyprawy i ponownie zagotować zupę. Teraz wystarczy ją schłodzić i podawać na zimno ze świeżą natką pietruszki na wierzchu.

zupy przyprawy bezglutenowe

Bałkański chłodnik tarator – bezglutenowa zupa z ogórków

Z zimną zupą z ogórków można spotkać się głównie w Bułgarii, ale jest także dość częstym daniem w menu innych bałkańskich restauracji. Tarator można przygotować w dwóch wersjach ze zsiadłym mlekiem i bez zsiadłego mleka (zastępując je octem i bulionem). Niżej podajemy jednak przepis na tradycyjny chłodnik z ogórków bez glutenu na zsiadłym mleku.

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotowanie bezglutenowego chłodnika w wersji bałkańskiej jest bardzo proste. Zsiadłe mleko należy zmieszać ze śmietanką. Następnie obrać ogórki i pokroić w kostkę. Dodać do nich posiekany szczypiorek, natkę, koper oraz przyprawy. Całość należy wrzucić do mieszanki mleka oraz śmietanki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 2-3h. Po tym czasie bezglutenowy chłodnik można podawać przyozdobiony świeżym koprem.

Węgierski chłodnik hideg meggyleves – bezglutenowa zupa wiśniowa

Ostatnia propozycja spośród 6 bezglutenowych chłodników to węgierska zupa wiśniowa. Zupełnie odmienne danie sporządzone z owoców. Dzięki temu chłodnik ten zyskuje wyrazisty i nietuzinkowy słodki posmak. Podany przed głównym wytrawnym daniem potrafi świetnie zaostrzyć apetyt.

Składniki:

  • 0,5 kg wiśni (świeże lub mrożone)
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietany 12%
  • ½ cytryny
  • 1,5 łyżki mąki owsianej bezglutenowej BEZGLUTEN
  • goździki
  • laska cynamonu
  • ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

Do przygotowania węgierskiej zupy z wiśni bez glutenu na początku należy przyrządzić wywar z aromatycznych przypraw. W 200 ml wody należy przez ok. 4 minuty gotować laskę cynamonu, goździki, ziele angielskie, skórkę z cytryny oraz sok z połowy cytryny. Konsystencję podczas gotowania należy zagęścić, dodając mąkę rozrobioną w 100 ml wody (najlepiej przez sito, by uniknąć grudek) i gotować jeszcze przez 4 minuty.

Kiedy wywar jest gotowy, należy w osobnym garnku zagotować w 0,5 l wody wypestkowane wiśnie – również ok. 4 minuty. Do garnka z wiśniami dodać wywar i doprowadzić całość do wrzenia, dokładnie mieszając. Zupa powinna być już gotowa, ale przed podaniem należy ją dobrze schłodzić. Węgierską zupę z wiśni warto podawać ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i płatkami migdałów.

Podsumowanie

Wiele kuchni może pochwalić się ciekawymi przepisami na przyrządzenie zimnej zupy. Warto z nich skorzystać i urozmaicać swój jadłospis. Tym bardziej, że do ich przygotowania na ogół używa się warzyw, a czasami nawet owoców, które są naturalnie bezglutenowe. Z kolei, jeśli chłodnik trzeba zagęścić, to śmiało można użyć do tego bezglutenowej mąki.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.