6 pomysłów na zupy i chłodniki bezglutenowe idealne na lato

Chłodnik to doskonały sposób na obiad w gorące dni. Choć równie dobrze sprawdzi się, jako pełnowartościowy i bezglutenowy posiłek przez cały rok. To dlatego, że chłodniki wykonuje się również z jesiennych i wiosennych warzyw sezonowany, gdy temperatura jest nieco niższa. W polskiej kuchni można znaleźć wiele przepisów na zimne zupy. Po więcej inspiracji sięgamy jednak do kuchni hiszpańskiej, francuskiej, bałkańskiej, litewskiej oraz węgierskiej.

Polski chłodnik – bezglutenowa zupa szczawiowa

Na samym początku warto zacząć od czegoś, co jest nam dobrze znane, a więc od zupy szczawiowej. Jest to tradycyjny polski chłodnik, który mimo upływu lat wciąż sprawdza się w wielu polskich kuchniach. Szczególnie w kwietniu i maju, gdy trwa sezon na szczaw. Ponadto jego liście zawierają dużą ilość witaminy A, która wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Co więcej, spożywanie szczawiu może pomoc w problemach trawiennych, gdyż jest on bogaty w garbniki.

Składniki:

  • 150 g szczawiu
  • 2 ogórki
  • 250 ml śmietany 12%
  • 250 mln kefiry
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 1 pęczek kopru świeżego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 jaja z wolnego wybiegu,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz czarny mielony bezglutenowy BEZGLUTEN.

Przygotowanie:

Szczaw należy umyć, posiekać i gotować 5 minut w bulionie warzywnym. Następnie wywar trzeba ostudzić i wtedy można dodać do niego kefir oraz śmietanę, a całość dokładnie wymieszać. Teraz pozostaje posiekać szczypiorek oraz koper, ogórka zetrzeć na tarce, a ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Tak rozdrobnione warzywa należy dodać do powstałego kremu i ponownie dobrze wymieszać. Na końcu doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z przepołowionym jajkiem na twardo i świeżym koprem na wierzchu.

Litewski wegański chłodnik – bezglutenowa i bezmleczna botwinka

Chłodnik z botwinki, choć uznawany za litewski jest równie popularną zimną zupą na polskich stołach, jak zupa szczawiowa. Oba dania przyrządza się bardzo podobnie – z tą różnicą, że głównym składnikiem chłodnika litewskiego są liście botwinki. Dzięki temu danie zyskuje piękny i apetyczny różowy kolor. Co więcej, przyrządzając go według odpowiedniego przepisu, można zrobić bezglutenowy i bezmleczny chłodnik z botwinki w wersji dla wegan.

Składniki:

Przygotowanie:

Botwinkę należy umyć, a następnie posiekać razem z buraczkami i gotować w bulionie warzywnym – do czasu, aż buraczki i liście zmiękną. Wtedy należy odstawić garnek do wystudzenia i zająć się resztą składników. Ogórki i rzodkiewkę należy zetrzeć na tarce, koperek i szczypiorek drobno posiekać, a ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Do wystudzonej  botwinki można wlać jogurt sojowy i dokładnie wymieszać. Teraz trzeba dodać rozdrobnione warzywa, całość przyprawić i ponownie dokładnie wymieszać. Wegański i bezglutenowy chłodnik z botwinki podawać z przepołowionym jajkiem na twardo i świeżym szczypiorkiem na wierzchu.

Hiszpański chłodnik – bezglutenowe gazpacho

Będąc na wakacjach w Hiszpanii, nie sposób nie spróbować tradycyjnego gazpacho. Podobnie będąc w upalny dzień we własnej kuchni, nie sposób spędzać cały dzień na gotowaniu. Dlatego warto latem wprowadzić do jadłospisu trochę śródziemnomorskich aromatów i przygotować szybkie i proste bezglutenowe gazpacho.

Składniki:

Przygotowanie:

Pierwszy krok do przygotowania bezglutenowego gazpacho to sparzenie pomidorów i obranie ich ze skórki. Następnie wszystkie warzywa należy posiekać w kostkę – pomidory, paprykę, cebulę, czosnek, oraz chili. Rozdrobnione produkty wrzucić do miski lub garnka i dodać do nich  ocet, oliwę, sok z połówki cytryny oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i dodać miąższ z bezglutenowych bagietek. Danie jest gotowe do podania.

Francuski chłodnik vichyssoise – bezglutenowa zupa z pora

Kuchnia francuska może sugerować wykwintność i skomplikowane receptury. Jednak nie można tego powiedzieć o francuskiej zupie na zimno vichyssoise. Do przygotowania bezglutenowej zupy z pora i zmienników potrzeba niewiele składników i czasu, a jej smak potrafi naprawdę zachwycić.

Składniki:

Przygotowanie:

Pora należy posiekać w plasterki, a cebulę, czosnek oraz ziemniaki w kostkę. Na dnie garnka rozgrzać oliwę i podsmażyć rozdrobnione warzywa. Kiedy zmiękną i staną się szkliste, wlać bulion i gotować ok. 30 minut. Następnie po ostygnięciu zmiksować warzywa, dodać śmietankę oraz przyprawy i ponownie zagotować zupę. Teraz wystarczy ją schłodzić i podawać na zimno ze świeżą natką pietruszki na wierzchu.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Bałkański chłodnik tarator – bezglutenowa zupa z ogórków

Z zimną zupą z ogórków można spotkać się głównie w Bułgarii, ale jest także dość częstym daniem w menu innych bałkańskich restauracji. Tarator można przygotować w dwóch wersjach ze zsiadłym mlekiem i bez zsiadłego mleka (zastępując je octem i bulionem). Niżej podajemy jednak przepis na tradycyjny chłodnik z ogórków bez glutenu na zsiadłym mleku.

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotowanie bezglutenowego chłodnika w wersji bałkańskiej jest bardzo proste. Zsiadłe mleko należy zmieszać ze śmietanką. Następnie obrać ogórki i pokroić w kostkę. Dodać do nich posiekany szczypiorek, natkę, koper oraz przyprawy. Całość należy wrzucić do mieszanki mleka oraz śmietanki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 2-3h. Po tym czasie bezglutenowy chłodnik można podawać przyozdobiony świeżym koprem.

Węgierski chłodnik hideg meggyleves – bezglutenowa zupa wiśniowa

Ostatnia propozycja spośród 6 bezglutenowych chłodników to węgierska zupa wiśniowa. Zupełnie odmienne danie sporządzone z owoców. Dzięki temu chłodnik ten zyskuje wyrazisty i nietuzinkowy słodki posmak. Podany przed głównym wytrawnym daniem potrafi świetnie zaostrzyć apetyt.

Składniki:

  • 0,5 kg wiśni (świeże lub mrożone)
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietany 12%
  • ½ cytryny
  • 1,5 łyżki mąki owsianej bezglutenowej BEZGLUTEN
  • goździki
  • laska cynamonu
  • ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

Do przygotowania węgierskiej zupy z wiśni bez glutenu na początku należy przyrządzić wywar z aromatycznych przypraw. W 200 ml wody należy przez ok. 4 minuty gotować laskę cynamonu, goździki, ziele angielskie, skórkę z cytryny oraz sok z połowy cytryny. Konsystencję podczas gotowania należy zagęścić, dodając mąkę rozrobioną w 100 ml wody (najlepiej przez sito, by uniknąć grudek) i gotować jeszcze przez 4 minuty.

Kiedy wywar jest gotowy, należy w osobnym garnku zagotować w 0,5 l wody wypestkowane wiśnie – również ok. 4 minuty. Do garnka z wiśniami dodać wywar i doprowadzić całość do wrzenia, dokładnie mieszając. Zupa powinna być już gotowa, ale przed podaniem należy ją dobrze schłodzić. Węgierską zupę z wiśni warto podawać ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i płatkami migdałów.

Podsumowanie

Wiele kuchni może pochwalić się ciekawymi przepisami na przyrządzenie zimnej zupy. Warto z nich skorzystać i urozmaicać swój jadłospis. Tym bardziej, że do ich przygotowania na ogół używa się warzyw, a czasami nawet owoców, które są naturalnie bezglutenowe. Z kolei, jeśli chłodnik trzeba zagęścić, to śmiało można użyć do tego bezglutenowej mąki.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.