Celiakia a problemy z wypadaniem włosów i łysieniem

Amerykańska Akademia Dermatologii potwierdza, że człowiek każdego dnia traci ok. 50-100 włosów. Z kolei podczas mycia może ich wypadać nawet 250. Za główną przyczynę nadmiernego wypadania włosów uznaje się kwestie genetyczne. Dodatkowo niekorzystne okazują się stres, czy zła dieta. Coraz częściej jednak wskazuje się na istotny związek łysienia z celiakią.

Celiakia a wypadanie włosów – badania

Pierwszy głębiej zbadany przypadek łysienia plackowatego w kontekście celiakii miał miejsce w 1995 we Włoszech. Z 4. numeru publikacji Zdrowie i Dobrostan Neurocentrum wynika, że testom poddano 14-letniego chłopca, który nie miał włosów zarówno na głowie, jak i na ciele. Wprowadzono u niego bezglutenową dietę, po której stosowaniu włosy zaczęły odrastać. W związku z tym kontynuowano w tej sprawie praktykę kliniczną, badając kolejne grupy pacjentów. Zaistniały przypadki, w których powiązanie celiakii z wypadaniem włosów było wyraźne. Jednak realny procent takich spraw nie był na tyle duży, by jednoznacznie uznać to za regułę. Włoscy lekarze zalecili jednak, że u wszystkich osób cierpiących na łysienie powinny być wykonywane testy pod kątem celiakii, czy nietolerancji glutenu w ogóle. Dziś jednak wiadomo, że statystycznie częściej stwierdza się celiakię u chorych na łysienie niż w przypadku populacji ogólnej.

Celiakia a łysienie plackowate

Łysienie podobnie, jak różnego rodzaju dolegliwości gastryczne, skórne, czy psychiczne są jednym z objawów charakterystycznych dla celiakii. Co prawda nie występuje tak często, jak np. wzdęcia, biegunki, trądzik, afty, czy bóle głowy, jednak wymieniane jest w niemal każdym naukowym wywodzie traktującym o objawach nietolerancji glutenu. Jest jednak na tyle rzadki przypadkiem, że niektórzy zupełnie pomijają związek nietolerancji glutenu z wypadaniem włosów. Zdarza się tak, że leczy się łysienie różnego rodzaju wcierkami, odżywkami, a nawet sterydami nie zwracając szczególnej uwagi na tę kwestię.

Łysienie plackowate jest specyficzną i najczęściej występującą formą utraty włosów. Polega na powstawaniu rozległych plam w kształcie placków i może występować zarówno u dzieci, jak i u osób dorosłych. Jednak aż w 66% dotyka ono osób poniżej 30 roku życia. Wspólnym mianownikiem łysienia plackowatego i celiakii jest fakt, że są to choroby autoimmunologiczne, które wynikają z zetknięcia się antygenów z przeciwciałami. Oznacza to, że pod wpływem określonych czynników organizm zaczyna atakować własne tkanki. W przypadku celiakii dochodzi do zniszczenia kosmków jelitowych, a w przypadku łysienia plackowatego mieszków włosowych.

Łysienie a dieta bezglutenowa

Wielu pacjentów borykających się z łysieniem, zawdzięcza ten stan nieodpowiedniej diecie. Wypadanie włosów często wiąże się z brakami witaminowo-mineralnymi. W związku z tym dieta powinna być różnorodna i zawierać wiele składników odżywczych. Istotne jest dostarczenie odpowiednich ilości żelaza, cynku, czy witaminy A oraz B. Z tego względu należy zadbać o to, by codzienny jadłospis był bogaty w warzywa i owoce.

W przypadku zachorowania na celiakię zniszczone przez gluten kosmki jelitowe uniemożliwiają prawidłowe wchłanianie substancji odżywczych. U osób z celiakią odnotowuje się niedostateczną ilość m.in. witamin A oraz E. Co ważniejsze niedobór tej pierwszej odpowiada za zaburzenia we wchłanianiu cynku. Więcej na ten temat pisaliśmy w artykule Suplementacja witamin i minerałów w diecie bezglutenowej.

Cierpiąc na celiakię mimo wszelkich starań można nie być w stanie zaspokajać dziennego zapotrzebowania na mikroelementy. Odwrócenie tej sytuacji gwarantuje jedynie przejście na dietę bezglutenową. Istnieją przypadki, w których takie działanie dało pożądane skutki i włosy przestały wypadać, a nawet zaczęły odrastać. Tak też było w sytuacji wspomnianego 14-letniego chłopca z Włoch. Należy jednak pamiętać, że w tym przypadku dieta musi być ułożona przez specjalistę. Nieopatrznie skomponowany jadłospis w takiej sytuacji, może wyrządzić jeszcze więcej szkód.

Podsumowanie

Należy sobie zdawać sprawę z tego, że celiakia nie musi być bezpośrednio związana z łysieniem. Jednak jest ona jednym z jej rzadszych objawów. Gdy wypadanie włosów zaczyna stanowić poważny problem, warto zbadać się pod kątem choroby trzewnej i nietolerancji glutenu. Świadczą o tym przytoczone wcześniej przykłady. Jeśli badania wyjdą pozytywne lub przyjmowane lekarstw, czy sterydów nie dają zamierzonych efektów, warto rozważyć w porozumieniu z lekarzem wprowadzenie diety bezglutenowej.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.