Kuchnie świata: włoskie bezglutenowe dania z makaronem

Kuchnia włoska poza tym, że słynie z pizzy i jest najchętniej wybieraną przez Polaków zagraniczną kuchnią, to może poszczycić się także wyjątkowymi makaronowymi specjałami. Jednym z najpopularniejszych włoskich dań z makaronem jest lasagne, którą przyrządzamy zazwyczaj w dwóch tradycyjnych odmianach: lasagne bolognese oraz lasagne napoli.

Drugim popularnym  włoskim daniem z makaronem jest spaghetti, na które podawaliśmy już ciekawe bezglutenowe przepisy w artykule Bezglutenowe spaghetti na 3 sposoby - bolognese i carbonara w oryginalnej odsłonie. Tym razem skupimy się jednak na bardziej wyszukanych recepturach na bezglutenowe włoskie dania z makaronem.

Bezglutenowa sycylijska caponata z fusilli

Caponata to tradycyjna włoska potrawa, która najlepiej smakuje latem lub jesienią. To z tego względu, że do jej wykonania potrzebne są bakłażany i spora porcja sezonowych warzyw. Jej bliżej nam znanym odpowiednikiem może być węgierskie leczo. Jednak włoska coponata charakteryzuje się jedynym w swoim rodzaju wyczuwalnym śródziemnomorskim aromatem.

Składniki:

Przygotowanie:

Bakłażany należy pokroić w kostkę lub cienkie plastry (według uznania), posolić i odstawić na chwilę, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Z kolei paprykę, cebulę oraz czosnek należy pokroić w drobną kosteczkę. Tak przygotowane warzywa można wrzucić na rozgrzaną patelnię, doprawić pieprzem oraz oregano i smażyć aż zmiękną i się zarumienią. W tym czasie w osolonej wodzie można ugotować makaron – al dente. Gdy będzie już gotowy, należy dodać do niego przyrządzone wcześniej warzywa i całość wymieszać. Tak przygotowaną caponatę można podawać, wykładając na wierzch dania świeże oliwki, kapary i plastry salami.

Włoskia zupa minestrone z makaronem pipette

Zupa może być równie wartościowym posiłkiem, jak danie główne. Zwłaszcza gdy jest pełna warzyw i makaronu. Mieszkańcy słonecznej Italii również mają swoją tradycyjną zupę i z pewnością nie może zabraknąć w niej makaronu. Co więcej, zupa minestrone to bardzo elastyczne danie i różnie przyrządzane w zależności od regionu Włoch oraz pory roku. Warto więc spróbować tego włoskiego przysmaku, a przy okazji przygotować bezglutenową zupę, która wystarczy na kilka dni.

Składniki:

Warzywa należy umyć, obrać i posiekać w plasterki lub drobną kostkę. Następnie do naczynia, w którym będziemy przyrządzać zupę wlać 2 łyżki oliwy i podsmażyć wszystkie warzywa (poza szpinakiem), dodając przyprawy. Następnie dolać wodę oraz dodać sparzone pomidory i całość dusić ok. 5-10 minut. Po tym czasie można wrzucić świeży szpinak i wlać bulion, a gdy zacznie się gotować, dodać makaron. Całość trzymać na ogniu aż zmięknie i trochę zgęstnieje. Kiedy zupa minestrone będzie gotowa, można podawać ją, przyozdabiając świeżą bazylią.

Włoskie tagliatelle w sosie grzybowym bez glutenu

Kolejne włoskie danie obiadowe bez glutenu jest szybkie, tanie i łatwe. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie 30 minut. Mowa o wyjątkowym bezglutenowym, grzybowym tagliatelle z porem. Warto w tym wypadku wiedzieć, że por ma silne właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne, a poza tym jest źródłem wielu witamin i wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm.

Składniki:

Przygotowanie

Przyrządzanie bezglutenowego talgiatelle warto zacząć od kurczaka. Mięso należy pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W tym czasie można wstawić wodę na makaron oraz obrać pieczarki (lub kurki) i pokroić je w plasterki. Podobnie postąpić z porem. Tak przygotowane warzywa można wrzucić na patelnię do kurczaka. Całość należy doprawić i dusić pod przykryciem. Teraz można rozrobić zawartość torebki z bezglutenowym sosem grzybowym w 250 ml wody i wlać ją na patelnię. Kiedy makaron będzie gotowy, można wyłożyć go na talerz, a na wierzch dodać grzybową potrawkę z patelni.

Podsumowanie

Kuchnia włoska poza pizzą i standardowym spaghetti oferuje wiele więcej wyśmienitych specjałów. Mimo że są to dania makaronowe, to również możliwe do przyrządzenia w wersji bezglutenowej. Warto więc nieco urozmaicić swój jadłospis i wnieść w swoje życie trochę śródziemnomorskiego klimatu. Zwłaszcza że nie zawsze muszą to być ciężkie i pracochłonne dania, bo jak widać włoska zupa z makaronem w wersji bez glutenu, też jest możliwa.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.