Kuchnie świata: włoskie bezglutenowe dania z makaronem

Kuchnia włoska poza tym, że słynie z pizzy i jest najchętniej wybieraną przez Polaków zagraniczną kuchnią, to może poszczycić się także wyjątkowymi makaronowymi specjałami. Jednym z najpopularniejszych włoskich dań z makaronem jest lasagne, którą przyrządzamy zazwyczaj w dwóch tradycyjnych odmianach: lasagne bolognese oraz lasagne napoli.

Drugim popularnym  włoskim daniem z makaronem jest spaghetti, na które podawaliśmy już ciekawe bezglutenowe przepisy w artykule Bezglutenowe spaghetti na 3 sposoby - bolognese i carbonara w oryginalnej odsłonie. Tym razem skupimy się jednak na bardziej wyszukanych recepturach na bezglutenowe włoskie dania z makaronem.

Bezglutenowa sycylijska caponata z fusilli

Caponata to tradycyjna włoska potrawa, która najlepiej smakuje latem lub jesienią. To z tego względu, że do jej wykonania potrzebne są bakłażany i spora porcja sezonowych warzyw. Jej bliżej nam znanym odpowiednikiem może być węgierskie leczo. Jednak włoska coponata charakteryzuje się jedynym w swoim rodzaju wyczuwalnym śródziemnomorskim aromatem.

Składniki:

Przygotowanie:

Bakłażany należy pokroić w kostkę lub cienkie plastry (według uznania), posolić i odstawić na chwilę, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Z kolei paprykę, cebulę oraz czosnek należy pokroić w drobną kosteczkę. Tak przygotowane warzywa można wrzucić na rozgrzaną patelnię, doprawić pieprzem oraz oregano i smażyć aż zmiękną i się zarumienią. W tym czasie w osolonej wodzie można ugotować makaron – al dente. Gdy będzie już gotowy, należy dodać do niego przyrządzone wcześniej warzywa i całość wymieszać. Tak przygotowaną caponatę można podawać, wykładając na wierzch dania świeże oliwki, kapary i plastry salami.

Włoskia zupa minestrone z makaronem pipette

Zupa może być równie wartościowym posiłkiem, jak danie główne. Zwłaszcza gdy jest pełna warzyw i makaronu. Mieszkańcy słonecznej Italii również mają swoją tradycyjną zupę i z pewnością nie może zabraknąć w niej makaronu. Co więcej, zupa minestrone to bardzo elastyczne danie i różnie przyrządzane w zależności od regionu Włoch oraz pory roku. Warto więc spróbować tego włoskiego przysmaku, a przy okazji przygotować bezglutenową zupę, która wystarczy na kilka dni.

Składniki:

Warzywa należy umyć, obrać i posiekać w plasterki lub drobną kostkę. Następnie do naczynia, w którym będziemy przyrządzać zupę wlać 2 łyżki oliwy i podsmażyć wszystkie warzywa (poza szpinakiem), dodając przyprawy. Następnie dolać wodę oraz dodać sparzone pomidory i całość dusić ok. 5-10 minut. Po tym czasie można wrzucić świeży szpinak i wlać bulion, a gdy zacznie się gotować, dodać makaron. Całość trzymać na ogniu aż zmięknie i trochę zgęstnieje. Kiedy zupa minestrone będzie gotowa, można podawać ją, przyozdabiając świeżą bazylią.

Włoskie tagliatelle w sosie grzybowym bez glutenu

Kolejne włoskie danie obiadowe bez glutenu jest szybkie, tanie i łatwe. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie 30 minut. Mowa o wyjątkowym bezglutenowym, grzybowym tagliatelle z porem. Warto w tym wypadku wiedzieć, że por ma silne właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne, a poza tym jest źródłem wielu witamin i wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm.

Składniki:

Przygotowanie

Przyrządzanie bezglutenowego talgiatelle warto zacząć od kurczaka. Mięso należy pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W tym czasie można wstawić wodę na makaron oraz obrać pieczarki (lub kurki) i pokroić je w plasterki. Podobnie postąpić z porem. Tak przygotowane warzywa można wrzucić na patelnię do kurczaka. Całość należy doprawić i dusić pod przykryciem. Teraz można rozrobić zawartość torebki z bezglutenowym sosem grzybowym w 250 ml wody i wlać ją na patelnię. Kiedy makaron będzie gotowy, można wyłożyć go na talerz, a na wierzch dodać grzybową potrawkę z patelni.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Podsumowanie

Kuchnia włoska poza pizzą i standardowym spaghetti oferuje wiele więcej wyśmienitych specjałów. Mimo że są to dania makaronowe, to również możliwe do przyrządzenia w wersji bezglutenowej. Warto więc nieco urozmaicić swój jadłospis i wnieść w swoje życie trochę śródziemnomorskiego klimatu. Zwłaszcza że nie zawsze muszą to być ciężkie i pracochłonne dania, bo jak widać włoska zupa z makaronem w wersji bez glutenu, też jest możliwa.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.