Lekkostrawna i niskokaloryczna dieta bezglutenowa – czy to możliwe?

Dieta lekkostrawna wskazana jest przy wielu chorobach i stanach zapalnych. Wiąże się to z niewydolnością konkretnych narządów lub ogólnym osłabieniem organizmu. Poza tym, ciężkie, tłuste i przetworzone dania często negatywnie wpływają na samopoczucie i powodują wzdęcia. W związku z tym lekkostrawna dieta bezglutenowa jest nie tylko możliwa, ale przy celiakii, czy nietolerancji glutenu również zalecana.

Co jeść na niskokalorycznej i lekkostrawnej diecie bezglutenowej?

Do produktów lekkostrawnych, a zarówno naturalnie bezglutenowych należą warzywa i owoce. Jednak nie wszystkie, gdyż fasola, soczewica, brukselka, bób, czy gruszki są bogate w błonnik, którego spożywanie w diecie lekkostrawnej należy zmniejszyć. Zalecane źródło węglowodanów to np. ryż, kasza gryczana, czy płatki kukurydziane. Glutenu nie zawiera również komosa ryżowa, amarantus, czy sorgo. Te zboża jednak niekoniecznie sprawdzą się w diecie lekkostrawnej. Mają one wyższą niż ryż, czy kasza gryczana zawartość błonnika oraz białka, a w przypadku komosy nawet tłuszczy.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Za źródło białka z kolei posłużą w tym wypadku mięso, ryby, jaja oraz produkty mleczne. Sery i wędliny powinny być chude. Należy sprawdzić ich etykiety za względu na zanieczyszczenia glutenem. Czasem można się spotkać z informacją o śladowych ilościach glutenu lub bardzo niskiej zawartości glutenu o czym więcej pisaliśmy w artykule  Nowe przepisy znakowania żywności bezglutenowej, a ilość glutenu.  

Gdy sięgamy po mięso w diecie bezglutenowej lekkostrawnej, należy wybierać chude produkty drobiowe. Nie zaleca się baraniny, kaczki czy wieprzowiny. Podobnie w przypadku ryb, warto postawić na dorsza, mintaja, sandacza, czy pstrąga. Tłustego łososia, makrelę, czy śledzia należy odłożyć na bok. Z kolei jaja powinno się spożywać w koszulkach, gotowane na miękko i stronić od gotowanych na twardo, czy smażonych.

Niskokaloryczne dania na lekkostrawnej diecie przy celiakii

Jednym z lepszych sposobów dostarczenia organizmowi wielu witamin, minerałów i energii na lekkostrawnej, niskokalorycznej diecie bezglutenowej będą zupy. Najlepiej przyrządzić je samemu, wtedy jest pewność, że nie zostały zagęszczone np. mąką pszenną, czy też urozmaicone przyprawami zawierającymi gluten. Aby zupy dostarczyły odpowiedniej ilości energii, warto gotować je na chudym mięsie z dodatkiem ryżu bądź kaszy. Doskonale w tym wypadku sprawdzi się lekkostrawna zupa jarzynowa, krupnik czy koperkowa.

Gdy brakuje czasu na posiłek, można nasycić się lekkostrawnymi bezglutenowymi przekąskami w postaci owoców np. bananów, brzoskwiń, kiwi, czy jagód. Trzeba jednak pamiętać, że owoce muszą być dojrzałe, obrane ze skórki i pozbawione pestek. Doskonale sprawdzą się również bezglutenowe biszkopty, bezglutenowy chrupki chleb, kefir, czy soki warzywne.

Jak nie gotować na lekkostrawnej diecie bezglutenowej?

Wyróżnia się kilka metod obróbki termicznej jedzenia. Te, które nie obciążają żołądka to z  pewnością gotowanie i przyrządzanie dań na parze. Lepsza jednak okazuje się obróbka na parze, gdyż pozwala produktom zachować większość swoich wartości odżywczych. Podczas gotowania na wodzie wiele witamin i minerałów pozostaje w wodzie, jednak danie nie zyskuje na kaloryczności i wciąż jest lekkostrawne.

Najmniej odpowiednie jest smażenie i przyrządzanie potraw na głębokim oleju. Po pierwsze danie zyskuje wówczas nawet trzykrotnie wyższą kaloryczność. Po drugie wrażliwy żołądek może mieć problem ze strawieniem takiego posiłku. Wtedy pojawiają się wzdęcia, bóle brzucha oraz zaparcia. Dodatkowo należy pamiętać, by podczas gotowania nie używać ostrych przypraw. Chilii, imbir, pieprz, czy papryka posiadają kapsaicynę oraz piperinę. Są to związki, które drażniąco mogą wpływać na żołądek oraz jelita.

Niskokaloryczność idzie w parze z lekkostrawnością

Dania lekkostrawne są z reguły również niskokaloryczne. Urozmaicając swój jadłospis w tego rodzaju produkty, można odciążyć swój układ pokarmowy. Należy jednak pamiętać, że niskokaloryczność dania nie oznacza, że można zjeść je w podwójnej ilości. Lekkostrawność polega również na spożywaniu mniejszych porcji posiłków w równych odstępach czasu.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.