Odporność przy celiakii - bezglutenowe leki i suplementy diety

Obniżenie odporności częściej objawia się u celiaków, niż u osób zdrowych. Stopnie niedoborów witaminowo-mineralnych mogą być różne, a w skrajnych przypadkach nawet niebezpieczne dla zdrowia. Wszystko jest jednak zależne od prowadzonego stylu życia oraz świadomości żywieniowej. Jak w takim razie zadbać o prawidłową odporność w chorobie trzewnej?

Obniżona odporność przy celiakii

Spadek odporności wśród pacjentów z chorobami glutenozależnymi jest z reguły następstwem stosowania diety bezglutenowej. Ta jest uboższa w składniki odżywcze i z tego powodu wśród pacjentów wskazuje się na niedobór witamin A, E, z grupy B, żelaza, cynku, czy kwasu foliowego. Ponadto w odróżnieniu od alergii na gluten i nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten (NCNG), przy celiakii ryzyko obniżenia odporności jest większe. Wynika to z tego, że przy spożyciu glutenu dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. Zniszczona błona śluzowa jelita wpływa na obniżoną absorpcję składników odżywczych, co oznacza, że mechanizm wchłaniania mikroelementów został upośledzony.

Bezglutenowe witaminy i suplementy

Naturalna bezglutenowa suplementacja jest najbardziej wartościowa. Najwięcej witamin i minerałów dostarcza się wraz z pożywieniem. Pod warunkiem, że są to pełnowartościowe i odpowiednio przyrządzone dania. Istotne, by w większości, a najlepiej w każdym posiłku były obecne warzywa. Warto każdego dnia serwować sobie również porcję owoców.

Istotną rolę w żywieniu przy chorobach glutenozależnych będzie spożywanie czerwonych, pomarańczowych, żółtych warzyw i owoców, które zawierają witaminę A. Będą to np. marchewki, pomidory, czy brzoskwinie. Bezglutenowym źródłem witaminy E natomiast będzie szpinak, botwina, pestki dyni, soja, czy słonecznik. Odpowiednio zbilansowana i ułożona przez specjalistę dieta pozwoli uniknąć niedoborów, jednak trzeba jej ściśle przestrzegać. Ponadto, jeżeli zdecydujemy się sięgnąć po suplementy w pigułkach, to należy dokładnie zapoznać się z etykietą opakowania. Kapsułki z reguły nie powinny zawierać glutenu, ale zdarzają się niższej jakości towary, które zawierają gluten. Więcej na ten temat pisaliśmy w artykule Suplementacja witamin i minerałów w diecie bezglutenowej.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Leki bezpieczne na diecie bezglutenowej

O ile informacje odnośnie zawartości glutenu w danym produkcie spożywczym stają się już szerzej dostępne i niemal powszechne, o tyle odwrotnie jest w przemyśle farmaceutycznym. Wciąż nie uregulowano prawa, które nakazywałoby producentom leków informować o zawartości glutenu w lekach. W trym przypadku nie pomoże nawet farmaceuta i pozostaje skontaktować się jedynie z samym producentem. Ponadto częściowy wykaz można znaleźć w pliku leki bez glutenu

Wśród substancji pomocniczych glutenowych, które mają na celu zmieniać postać, masę oraz objętość leku, czy zwiększać jego trwałość, a nawet niwelować nieprzyjemny zapach wyróżnia kilka następujących:

  • dekstryna,
  • glikolan sodowy skrobi,
  • maltodekstryna,
  • skrobia modyfikowana,
  • skrobia żelowana,
  • skrobia pszeniczna.


Kontrowersyjna skrobia pszeniczna w lekach

Skrobia pszeniczna nie stanowi głównego aktywnego związku chemicznego lekarstwa, a jest jedynie substancją pomocniczą. Opakowania medykamentów mają obowiązek komunikować o zawartości skrobi. Faktycznie każdy producent trzyma się tej reguły, ale wedle prawa informuje, że skrobia może zawierać gluten w śladowych ilościach, a mimo to jest bezpieczna dla osób z chorobą trzewną. Nieco rozmijają się w tym przypadku zapisy, gdyż wiadomo, że nawet śladowe ilości glutenu mogą powodować typowe dla celiakii symptomy, o których więcej pisaliśmy w artykule Podstawowe objawy nietolerancji glutenu.

Podsumowanie

Dla zachowania zdrowia i uniknięcia niedoborów wymagane jest stosowanie optymalnej diety bezglutenowej. W przypadku stosowania leków sytuacja wygląda jednak nieco inaczej. Należy więc dokładnie przestudiować etykietę preparatu, by uniknąć przykrych konsekwencji. Tym bardziej że jak wskazuje Kamil Hozyasz w czasopiśmie naukowym Medycyna i Rodzina po przeprowadzonych w 1993 roku badaniach w USA, w których przeanalizowano skład 49 najpopularniejszych medykamentów, aż 70% z nich zawierało glutenowe substancje pomocnicze.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.