Sorgo, czyli bezglutenowe zboże – rodzaje i właściwości

Amerykański doktor William Davis w głośnej książce Kuchnia bez pszenicy rozwodzi się na temat właściwości, zastosowania oraz genetycznego modyfikowania tego zboża. Ponadto wśród nielicznych zbóż, które jego zdaniem dozwolone są w diecie, pojawia się również sorgo. Jakie są właściwości sorgo i dlaczego zasługuje na wyróżnienie, zwłaszcza w diecie bezglutenowej?

Sorgo – właściwości i charakterystyka

Egzotyczne produkty budzą w Polsce coraz większe zainteresowanie i chętniej są włączane do jadłospisu. Pochodzące z Afryki sorgo wykorzystuje się najczęściej do produkcji mąki, chleba, makaronów, a nawet syropów. Poza odmiennym smakiem ceni się je również za prozdrowotne właściwości. Spożywając potrawy sporządzone z sorgo, dostarcza się sporą porcję wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu oraz błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego.

Istotna w tym wypadku jest również dość wysoka jak na zboże zawartość białka 11 g na 100 g produktu. Na 20 różnych aminokwasów wyróżnia się 8-10 egzogennych, których organizm nie jest w stanie sam syntezować. Dwa spośród nich zawarte są w proteinach sorgo. Jest to lizyna i tryptofan. Ta pierwsza wykazuje wiele korzyści antynowotworowych. Z tryptofanu zaś powstają melatonina i serotonina, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu w ciągu dnia oraz jakość snu.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty beazglutenowe

Odmiany sorgo – czerwone, brązowe, białe

Odmian sorgo jest wiele. Jednak te najbardziej popularne to białe, brązowe oraz czerwone, warto wyróżnić jeszcze czarne. Z sorga białego najczęściej robi się mąki oraz kasze. Z kolei rodzaje czerwony, brązowy i czarny mają nieco cenniejsze właściwości. Co oczywiście nie oznacza, że białe sorgo jest złe. Przede wszystkim należy wiedzieć, że każdy rodzaj jest bezglutenowy i bezpieczny przy celiakii, czy nietolerancji glutenu. Do jadłospisu mogą go włączyć również diabetycy, gdyż zboże to charakteryzuje się niskim IG.

Sorgo brązowe, czerwone i czarne jest szczególnie cenione za zawartość antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych polifenoli, którym zawdzięczają również swą barwę. To zboże 2-4 razy skuteczniej niweluje rozwój wolnych rodników niż ma to miejsce w przypadku innych nasion. Ponadto czerwone i brązowe sorgo służą do wyrobu produktów alkoholowych. W Afryce i na Dalekim Wschodzie często używane do produkcji piwa oraz chińskiej wódki baijiu. Na zachodzie z kolei zboże wykorzystywane do wyrobu rumu oraz whisky.

Sorgo – jak gotować?

Sorgo w postaci kaszy potrzebuje nieco więcej czasu na gotowanie niż jego inne odpowiedniki. Jednak ze względu na jego właściwości, warto poświęcić te dodatkowe 10 minut i cieszyć się zdrowym posiłkiem. Nim przejdzie się do gotowania, ziarenka należy wcześniej zamoczyć na 8-10 godzin. Najwięcej wartości odżywczych zachowa się, gotując kaszę sorgo w zupie, gdyż te pozostaną w wywarze, który i tak spożyjemy.

Sorgo zda się również, jako porcja węglowodanów do sałatek, czy mięsnych bądź rybnych dań głównych. Ponadto jego delikatny smak z orzechową nutą sprawdzi się również do słodkich specjałów. Mogą to być na przykład owocowe śniadania, czy desery. Z kolei mąkę sorgo można wykorzystywać do różnego rodzaju wypieków: naleśników, chleba, pierogów, ale również ciast. Ciekawym sposobem jest także wykorzystanie sorgo zamiast kukurydzy do przygotowania popcornu na patelni.

Podsumowanie

Warto eksperymentować w kuchni, zwłaszcza gdy cierpi się na nietolerancję glutenu bądź celiakię. Wybierając egzotyczne produkty spoza kontynentu, łatwo można odbiec od monotonnej diety i uczynić z jadłospisu urodzajne menu. Rynek spożywczy jest naprawdę bogaty w produkty naturalnie bezglutenowe – trzeba tylko zasięgnąć trochę języka. Ponadto mogą one mieć nieocenione właściwości prozdrowotne tak, jak w przypadku sorgo. Co więcej, można zyskać kolejny zastępczy wyrób dla pszennej mąki, makaronów, czy glutenowych płatków.

Skomentuj artykuł

Aniula [ ]
Jeden z lepszych jaki ostatnio czytałam. Treściwy. Zawiera cenne szczegóły w temacie zdrowia.

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.