3 pomysły na bezglutenowe burgery - gotowe przepisy
Osoby nietolerujące glutenu nie muszą rezygnować z burgerów! Można je podawać w bezglutenowych bułkach lub jako klasyczny obiad, z ziemniakami lub frytkami. Burgery nie muszą być tylko mięsne, bez problemu przygotujemy bezglutenowe burgery z ryby, jak i wegańskie.
Burger wegański
Podstawą wegańskich lub wegetariańskich burgerów jest kasza jaglana – bezglutenowy składnik, który nada naszym warzywnym kotletom odpowiednią konsystencję i będzie nośnikiem smaku wybranych przez nas dodatków. Poniżej prezentujemy przepis na około 10 burgerów z batatami i kaszą jaglaną.
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej BEZGZLUTEN
- 1 batat
- bezglutenowe bułki hamburgerowe BEZGLUTEN
- ½ czerwonej cebuli
- ¼ szklanki sezamu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej BEZGLUTEN
- ½ łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- zielony ogórek
- 1 awokado
Gotujemy kaszę jaglaną w osolonej wodzie. Batata zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni – pieczemy aż batat będzie bardzo miękki – około 40 minut. Po upieczeniu batata nie wyłączamy piekarnika.
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Sezam prażymy na patelni. Do dużej miski przekładamy ugotowaną kaszę, upieczonego, obranego i zmiksowanego batata, cebulę, sezam, kumin, paprykę słodką oraz cynamon. Wyrabiamy gładką masę, którą na koniec solimy i pieprzymy do smaku.
Masę dzielimy na 10 równych części i formujemy burgery. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim kotlety. Pieczemy je około 20 minut z jednej strony i 10 z drugiej.
Kiedy kotlety się pieką, szykujemy dodatki – tutaj mamy pełną dowolność, my proponujemy zielonego ogórka pokrojonego w plastry i rozgniecione awokado. Bułkę bezglutenową kroimy na pół, smarujemy awokado, dodajemy upieczone burgery, ogórka i przykrywamy bułką.
Burger z łososia
Te kotlety będą świetną propozycją na zdrowy obiad – można je podawać z ziemniakami i surówką. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować z nich klasyczne burgery w bułce.
Składniki:
- ½ szklanki suchego ryżu
- 300 g surowego łososia
- 2 garście szpinaku
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Bułki hamburgerowe bezglutenowe
- sól, pieprz
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Surowego łososia siekamy drobno. Myjemy dwie garście szpinaku i podgrzewamy na patelni aż zmniejszy objętość. Następnie odsączamy i siekamy go drobno. Łososia, ryż i szpinak umieszczamy w misce. Dodajemy jajko i posiekaną natkę pietruszki, wyrabiamy masę. Całość solimy i pieprzymy. Formujemy 8 kotletów i smażymy je na patelni z rozgrzaną oliwą, po 2 minuty z każdej strony. Podajemy w bezglutenowej bułce z dowolnymi dodatkami lub z ziemniakami i mizerią.
POLECANE PRODUKTY:
Burgery wołowe
Tym razem przedstawimy bardzo prosty przepis na klasycznego burgera z wołowiny. Mięso powinno mieć około 20% tłuszczu a przed smażeniem powinno być schłodzone. Doprawiamy je tylko solą i młotkowanym pieprzem.
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego
- sól morska, pieprz
- 1 czerwona cebulka
- 2 pomidory
- 3 kiszone ogórki
Mięso mielimy i formujemy burgery nie ubijając ich zbyt mocno. Solimy je solą morską od strony, od której będziemy kłaść na patelnię. Kotlety smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni przez 2 minuty z każdej strony. Przed przerzuceniem kotletów na drugą stronę znów je solimy. Mięso zdejmujemy z patelni i pozwalamy mu odpocząć. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Kiedy mięso odpoczywa kroimy bułki na pół i rumienimy je na patelni. Czerwoną cebulę kroimy na bardzo cienkie plasterki. Pomidory i kiszone ogórki kroimy w plastry. Na jednej połówce bułki układamy ogórka, następnie kotlet, pomidory i cebulę, przykrywamy drugą połówką bułki. Podajemy z frytkami.
Skomentuj artykuł