Sznycelki rybne w panierce
porcji
trudności
Składniki:
Składniki dla 2-4 osób:
- 4 kostki z mintaja bez ości
- ½ szklanki koncentratu mąki domowej BEZGLUTEN
- ½ szklanki + 1-2 łyżki bułki tartej BEZGLUTEN
- 4 łyżeczki + 1łyżeczka zamiennika jajka BEZGLUTEN
- Sól
- 1 łyżeczka pieprzu BEZGLUTEN
- 3-4 gałązki zielonej cebulki dymki
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1cm kawałek papryczki chili
- Olej do smażenia
- Roszponka do ozdoby
porcji
trudności
Przygotowanie
Kostki z mintaja rozmrażamy na parze, a następnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej BEZGLUTEN, zamiennik 1 jajka przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu oraz sól, pieprz BEZGLUTEN, drobno pokrojone papryczkę chili, natkę pietruszki i dymkę. Całość bardzo dokładnie mieszamy, a następnie formujemy z masy sznycelki.
Koncentrat mąki domowej BEZGLUTEN i bułkę tartą BEZGLUTEN wsypujemy do dwóch, oddzielnych, głębokich talerzy. Zamiennik jajka przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i wlewamy do kolejnego talerza. Sznycelki obtaczamy kolejno w mące, zamienniku jajka i bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron przez ok. 5-6 minut.
Przed podaniem sznycelki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z roszponką.
Smacznego!